klik

Sunday, 31 March 2013

i to the m to the U










Friday, 29 March 2013

the eyes.

the ugly side of me!

gigi tak cantik gedik nak tunjuk jugak .


seronok sendiri depan kamera memang menghilangkan bosan dan tekanan.
sila paham.


kembar hidung kembang.


actually aku pelik dengan mata aku.

the eyelids.


irritated and itchy and dry eyelids. rasa macam dah sebulan lebih jadi tapi lega dan jadi balik.
kawan aku cakap sebab guna pencuci muka or scrub tapi kenapa selama ni okey ja aku guna.

lepas tu p kelas , orang pakat tegoq aku ' nangis ka? tak cukur tidoq? terlambat bangun pagi? etc etc'
semua tu salah sebabnya aku pun tak tahu ke mana lipatan eyelids aku hilang dan jadi sepet macamm ni :


entah la entah la.
tapi dah sedia maklum yg  dari aku kecik lagi kulit aku kuat sangat allergy. pakai jam besi ja gatal dan merah.pakai subang besi ja merah merah. pakai kerongsang pun kulit jadi merah and gatal and pedih . tapi apa daya aku pakai jugak. malas nak layan kulit mengada yang sememangnya takda ubat selain aku kena sapu ubat beracun farmasi bapak beli tu. malas sangat. hoh ! 
diri sendiri pun malas nak jaga bak kata mama -_-

aku googled.

'Allergies are the most common cause of itchy eyelids. An allergy that affects your eyelid may be local, such as an allergic reaction to eye makeup, or more generalized, such as hay fever. Allergies that involve the membrane lining the inside of your eyelids and covering the whites of the eyes are called allergic conjunctivitis'

lain sangat takda lapisan kelopak mata haha macam orang tua

mungkin sebab bedak oxy? sebab aku tak pernah makeup. tak pernah sapu apa2 dekat mata.
k malas nak pikiaq lepas ni balik rumah terus p klinik lah senang. tak teruk pon.
cuma gatal la kalau panas . dan tak selesa. rasa mata macam tebal kat kelopak hihihihi. k bye!

nak siap siap p KKM makan ayam penyet!


Tuesday, 26 March 2013

another story.

salam.
hello pretty and handsome peoples out there.
while waiting for my laundry , sempat lagi mencuri masa untuk menghupdate blog .

first.
Al-Fatihah again.
takziah to my lovely friend Siti Hajar Aishah bt Am Solehin for her loss. just a few hours ago, her dad passed away and everybody were speechless after knowing that. remember my dear, whenever you need me,or you need us, i 'll be there for you. macam Anis pernah cakap hikmah kehilangan tu sebenarnya luas. My heartfelt condolences go out to you and your family. apa apa pun, me and all of us love you dan harap aishah tabah hati :(


second.
i really want to go to Gunung Stong, Kelantan. hiking and camping but my mama always and forever gave me a very bright red of 'traffic light' . and whatever words that i tried to say in order to pujuk mama-- FAIL. ottoke ! lastly aku give up and malas lah nak p. cancel.

*tapi nasib baik aku tak excited awal2 walaupon dah start jogging for stamina sbb ingat nak panjat gunung

sebenarnya memang dari awal aku dah already know the jawapan that mama would give me. dia memang tak suka aku buat aktiviti lasak atau apa apa yang merisaukan dia. aku last camping masa darjah 6 , pengakap sekolah. time sekolah menengah? satu camping pon aku tak join. SO SAD.

aku minat tapi nak buat cemana. forever lembek lah badan ini.

nevermind. yang penting kita jangan lawan cakap orang tua nanti jadi apa apa susah masa depan kan?
so untuk feberet aktiviti aku yang simple. melukis, muzik , dan dan membeli belah itu mama memang kena support lah kan hahahaha . k bye.


photo 1 : last week . i played w acrylic on drawing paper. lepas ni nak cari kertas kanvas baru best.



photo 2 &3 : yesterday evening while wasting my time , i choose not to sleep so i sketched this






4 & 5 i joined kelab Gamelan. so i played this instrument called Bonang.haha first time main tradisional punya alat you alls :D best.



6.monyet gayut. monyet kepala oren



jogging sikit. main banyak.

p/s : goodluck to my AA . final esok kan ? moga dapat buat yang terbaik, your last semester! lepas ni dah grade wah jeles . btw, semoga your effort berbaloi dan sentiasa di permudahkanNya. ily dear :)

p/ss : sepanjang aku kat UKM , setiap semester mesti ada kawan kawan aku . sekelas . kehilangan orang orang terdekat dan tersayang. so, setiap hari aku selalu doa , semoga Allah panjangkan usia semua orang yang aku sayang. semua. mama bapak kakak adik tok kawan dan banyak lagi. dan di setiap kehilangan tu, Allah sayangkan jugak yang hidup ni sebab Dia masih lagi mahu bagi peringatan agar kita yang bernyawa ni sedar selalu :) 





Sunday, 24 March 2013

takut.

yesterday.

unpredicted case happened. it was around 11 in the morning. i didnt noticed anything but then i heard some  familiar voices and panic enviroment outside. bukak ja pintu ramai muka gelabah depan bilik aku. aku tanya kenapa semua busy ke hulu hilir lepas tu aku pergi jenguk dalam bilik tu tapi takda siapa dah.

rupanya ada orang cakap ' ada orang pengsan lama sangat ' . dah bawak turun ke bawah naik kereta.

aku dengan tak ready apa apa terus ke koridor tengok dari atas. nampak la that girl di usung ramai-ramai.lepas tu yang geng dah angkat tu naik atas semula mulalah bercerita. i just thought cuma pengsan biasa mungkin demam atau apa.they said her faces was really pale with blue mouth.kaki tangan dah sejuk sangat. sounds scary. aku tak sempat tengok sebab aku lambat dengaq kecoh kecoh tu terjadi.okey semua diam dan doakan ja terbaik. tapi dekat satu sudut ni, kawan baik dia dah nangis nangis sedih.

dalam hati aku ' kenapa dia sedih sangat tu'

time passed.

pukul 2 pm.masa aku tengah tunggu kawan aku datang amik nak keluar makan. tetiba nampak roomate aku muka pucat depan pejabat kolej. aku tanya kenapa , dia jawab ' BUDAK PENGSAN TADI DAH MENINGGAL ' masyaAllah subhanallah !innalillah. Seriusly aku terkejut terkilan ter ter semua ter lah aku rasa.shocked yang tahap macam ' biar betol hospital tu cek banyak kali tak?'


Al-Fatihah.

one thing. aku salute dengan bssm BSMM kolej ,tak kira kaum. aku tengok yang tolong kutipkan derma semua jaksa india dan chinese bulan sabit merah datang tolong jugak. here kim yong's status.




btw arwah pelajar Fakulti Pendidikan Islam dalam pengajian Usuluddin (Tahun 2,UKM) . dia memang baik walaupun tak pernah bercakap tapi aku tahu dia sopan dan lembut ja orang nya. orang Sarawak. jauh .kesian parents dia. tapi semua dah tertulis, Qada' dan Qadar .

kawan baik dia ada post :


tak sure samada dia meninggal dalam otw ke hospital atau dalam bilik tu lagi selepas subuh.aku still rasa something, even bangun tidor buat apa sekali pon aku teringat muka dia sebab depan bilikkan. setiap hari selisih senyum dia.

ajal maut semua tu tak kenal usia dan masa.

kita risau bila naik kereta jauh. jalan ke Genting bengkok semua padahal kita tak risau even dalam bilik sekalipun tengah tidor tengah solat pun Allah boleh tarik nyawa kita bila bila masa. semua yang jadi depan mata aku sekarang ni semua aku anggap AMARAN dari Dia. kita yang hidup sedar sedarlah diri. bersyukur la hari hari dapat bernafas lagi.

tapi dah nikmat nyawa Tuhan bagi masih lagi nak buat dosa :(

ya aku pendosa. semua orang sentiasa berdosa . takut sangat. takut.
takut Tuhan tarik nyawa kita masa kita belum sempat pun bertaubat dan dalam keadaan hina.


kita semua dah bersedia ka nak mati?

kalau belum pikir pikirkanlah.
sekali lagi, jom sedekahkan AlFatihah dan Yassin untuk arwah saudari Mahani.
Tuhan sayangkan orang yang baik-baik . sebab tu Tuhan jemput dia awal.
semoga ditempatkan dikalangan orang beriman. Syurga tempat dia , insyaAllah.

utk lebih lanjut baca ni : http://kufah-ukm.blogspot.com/2013/03/al-fatihah-untuk-almarhumah-mahani.html




Tuesday, 19 March 2013

hey.

hey.
this semester rasa boring and i was definitely doesnt enjoy my day.no spirit towards learning.
this is dangerous.but im really. sad. ahh no matter how enviroment was going on, i have to improve my result.always make an improvement. please dont layan the perasaan tak happy dan tak semangat tu semua please xeyr. please please please help yourself. please please kena bagi makan kaki baru tau rasa.haha

and hey.



i miss this man. but the fact is we were far away
 :(

p/s : ya Allah, ikhlaskan lah hati aku untuk belajar bidang yg aku ceburi sekarang. niat kerana Allah




Sunday, 17 March 2013

my random thought.



i dont have the idea what im going to write . did you see this photo of books? i love the colours and the way it is being drawn. i mean, the size and what i can say is i saw some art in this photo! thats it.

gambar.

sebenaqnya macam dah lama aku tak amik gambar. dekat tempat cantik. atau dekat tempat biasa pada hari biasa dengan muka luar biasa. eh tak, muka biasa jugak la. mungkin, hati aku dah kurang dengan kamera.
tapi mengapa. entah la mengapa. 


rindu.

i miss everyone. my hometown where i can talk with mama, sisters and cousins.also friends. i miss food also.actually. its awkward to write everything w/out some photos. it was like talking to myself *pandang cermin.and it was totally membuang masa tapi apa boleh buat i enjoyed talking to myself. tapi aku tak gila haha.


1.my messy board.

2.my messy board

i said that i dont have the idea what to write but i already did it. k bye.

p/s : Alhamdulillah.Thanks to Allah for the breath that i take everyday. We must use the blessings that He has given us in obedience to Him and not in disobedience. dont put me away from you ,dear Allah.

Monday, 11 March 2013

menabung.


sedang cuba untuk menabung dan berjimat cermat demi masa depan. tapi celah mana duit aku simpan pun taktau, sebabnya semakin aku jimat semakin laju hilang lesap aku guna . sedih lah.

Menabung Amalan Mulia.

Sunday, 10 March 2013

always.



hey cat. aku rasa macam nak tumbuk muka malas hang macam kat atas tu.
sebab nya gaya macam aku dah *tumbuk diri sendiri

always.

yang always malas tu aku. yang always procrastinate tu aku. always and always.
why why why susah sangat nak buang always malas jadi always rajin wahai diri sendiri. 
tepuk dada tanya kepala sendiri.

minggu keempat semester empat.

eh hello sekarang dah minggu keempat nak tau tak aku masih macam mana? macam kucing tu la.
mulut cakap banyak tapi otak tak bagi arahan untuk gerakkan anggota badan kaki tangan langsung. sad.
masa dapat result berkobar kobar jiwa ni menanam azam yang membara bak api panas tu.


tapi minggu pertama? 
rileks dulu takda esaimen apa lagi. lek luh isap okok don dulu *tapi aku tak hisap lah

minggu kedua?
kita minum dulu. kopi milo ais the ais ho ho horlick dulu weh.

minggu ketiga?
eh ada kuiz. takpa kita setadi weekend -----> ini lagi lah tak boleh harap bila setiap minggu asyik layan movie dan outing dan dan dan membuta tuli berenang atas katil.omaigad.

minggu keempat?
jangan tanya lah.penat nak cakap.


tick tock tick tock. the clock keep ticking and me? with my forever life in the wonderland . sampai satu masa tunggu cakap ' eh, dah minggu final??! ' tak payah buat terkejut beruk lagi dah dah agak dah.

janji dengan diri nak belajar before and after kelas tapi harem.
janji dengan diri itu ini tapi itu semua dusta. #np bila cinta didusta

mama.

nak jadi rajin aku tak perlu pun lagi amik role model jauh sebab mama aku dah depan mata contoh terbaik.
walaupun mama cakap dia belajar tak tinggi , tapi aku kagum dengan kesungguhan dia.
dulu, time nak ambil lesen kereta, mama baca buku setiap pagi setiap hari semata mata untuk lulus ujian berkomputer tu.

dan resultnya.

mama dapat full marks. 

dan aku? aku baca sekali ja sebab aku malas, lepas tu result. atas hujung tanduk. nasib sangat lepas.nampak tak perbezaan tu. nampak? bagus lah. sama jugak buat kerja rumah. mama buat benda yang sama hari hari non stop. takdak kerja dia cari jugak kerja nak buat, susun perabot, cuci kereta, menjahit dan bla bla.


konklusinya

apa aku boleh cakap . nak rajin sebenarnya kena didik dari rebung, masa hang lembut macam rebung tu, kalau dah keras macam buluh jangan mimpi lah. boleh nak mimpi tu tapi probability tu cuma 0.02 %. fuh.
kemain aku cakap. contoh la kan, sekarang kita malas, kita cakap kat diri :


' takpa, nanti kahwin kita automatik jadi rajin lah sebab kita kena buat semua '

tipu lah tu semua. sumpah tipu. sebab kita dah ajar badan kita minda kita malas. even hang kahwin anak 10 pun still hang malas. believe me, this is true story bro. tapi tak dapat nk printscreen kisah benar ni. k bye

moralnya .nak jadi rajin baik cepat cepat berubah jadi rajin even nak berubah pun, sebelum terlambat.
sekian terima kasih.

kalau dengan korek tahik hidung kita boleh jadi kaya sebab g gadai benda tu. try lah buat.

Sunday, 3 March 2013

puts all the trust in Allah.



'semoga Tuhan bukakan setiap pintu kebaikan buat kita'

'semoga Tuhan tidak terus membiarkan kita dalam kealpaan dunia'

Prayer is not a "spare" wheel that you pull out when in trouble, but it is a "steering wheel" that directs the right path throughout life.

kata Nabi s.a.w :

"Sesiapa yang Allah S.W.T kehendaki kebaikan padanya, akan diberi kefahaman di dalam Agama."(Hadis riwayat Ahmad di dalam Kitab Min Musnad Bani Hashim)

apabila secalit kesedaran tu sentiasa timbul sepanjang kita bernafas,semoga Allah permudahkan segalanya.
Allah dah banyak kali bukakan  hijab hati kita, can you appreciated it?#nts




Saturday, 2 March 2013

Danau again.


gegirls and me having so much fun with the water.
yesterday.


ada buaya comel belakang aku. help me !


selepas kena gigit oleh buaya comel berkaca mata. 
kami berkawan baik dan aku menjadi buaya jugak.

end story.



thank you buaya comel bawak kan kami .

dan si tudung hitam yang lagi comel. kaki kejang dalam ayaq sebab berenang lepas tu 
keluar bunyi slow ' awwww ' hahaha lawak betoi awak ni.

sekian, by me.
the childish hazirah.

p/s : the fact that i wasted too much time, and didnt do any revision or study made me speechless.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...