klik

Monday, 27 January 2014

lasagna makaroni hentam saja

hi guys.
hari ni hari bosan sedunia ( sebenarnya hari hari pun bosan kalau tak g kelas tak buat apa tidoq ja)
maka adik adik aku menghasut aku untuk try buat lasagna makaroni entah apa apa.


tekak aku sumpah tekak melayu.
aku kawan baik dengan belacan kering lenggang kangkung ikan kering pekasam sebenarnya.
tapi sekali sekala kan.
mencuba sesuatu baru. ok ok ok. straight to the point to the main menu that I am going to zasss!


BAHAN-BAHAN :

Bahan A :
1) Makaroni ( tak kisah la jenama apa - aku guna Kimball Macaroni)

Bahan B:
2) Sos Cendawan Prego ( atau mana mana sos cendawan )
3) Cendawan Butang Ayam Brand
4) Daging cincang atau kisar ( aku guna daging Ramly tu)
5) Serbuk black pepper dan Oregano
6) Bawang besar ( 1 ulas ) dan Bawan putih ( 5 ulas)

Bahan C:
7) Keju Cheddar
5) Keju Mozarella ( disebabkan takda keju ni aku pakai Keju dalam tin Prego)
6) Susu Dutch Lady ( full cream )
7) Sos Cili ( 2 sudu ja )
8) Buttercup Mentega
9) Tepung Gandum ( 2 sudu)


ala ala murtabak versi barat gittew hihi



LASAGNA ni ada tiga jenis layer. sebab tu ada tiga jenis bahan aku bagitau kat atas tu.



1) Makaroni - direbus dulu  dengan sedikit garam ( ataupun boleh guna letak Lasagna Instant )

guna loyang tak kisah bentuk apa pun sebab nanti nak letak dalam oven

2) Sos Bolognaise dengan daging kisar ( atau sos yang dibuat dalam Spagheti tu laaaa )

 letak bagi melimpah tutup makaroni kat bawah tu 

3)Sos Bachamel atau Sos Putihh ( dilimpahi cheeeseeeee dan susu ber krimmmm )


okey untuk bahan A dah tahu kan macam mana? just rebus dan tos-kan makaroni tu letak tepi.

okey untuk bahan B :

Tumis bawang besar dan putih sehingga naik baunya
Masukkan daging/ayam cincang-biarkan seketika
Masukkan tomato cendawan prego 
Masukkan mushroom butang comel yang dihiris
Masukkan garam cukup rasa

lepas siap. tutup api then buat bahan C pulak okey!

untuk bahan C :

Perlahankan api-- masukkan planta/butter
Then susu sekotak 250ml -- 2 sudu tepung dan kacau rata
Agak-agak mendidih, masukkan garam sedikit secukup rasa.
Agak pekat sedikit, masukkan cheese.
Terus tutup api, then kacau sampai cheese cair


NOTES :
1) LAPISAN MAKARONI
2) SOS SPAGHETTI BLOGNOISE
3) SOS PUTIH CHEESE LEBIHHH
4) ULANG SAMPAI BAHAN HABIS TAPI ATAS SEKALI MESTI SOS PUTIHHH


done! so boleh lah buat layer layer macam gambar kat atas tu ! lepas tu letak dalam oven 40 min pada suhu entahlah suhu agak lah sendiri hihihihihihi


dan hasil nyaaaa taraaaaaaa :


HOI TAK JADI SANGAT AKU BUAT
SEBAB TERLALU CAIR DAN TAK MASAK LAGI DAN EXCITED NAK MAKAN.


SEPATUTNYA DIA TAK LERAI DAN MELEKAT MACAM NI
NI SEBAB SALAH GUNA CHEESE.
U OLLS KENA GUNA CHEESE MOZARELLA K UNTUK HASIL TERBAIK (y)

P/S :sorry kalau aku punya resepi berterabur dan tak tersusun al maklum la kali pertama aku tulis benda macam ni . selamat mencuba k kawan kawan. boleh google sendiri kalau aku punya step memasak berterabur. ok bye assalamualaikum. jumpa lagi . terima kasih !







Saturday, 25 January 2014

retweeted.

NOTE TO SELF.

NOTE TO OTHERS.


P/S  : lepas ni stop stalking retis okey dear self? banyak lagi benda paedah lain hik hik hik 


P/S : tak perlu rasanya kita terlalu menunjukkan air muka 'tidak suka' atau rasa 'nyampah' dengan seseorang atau sesuatu. tak salah kan kalau kita simpan dalam hati dan biiarlah kita dgn Tuhan ja tahu. yang penting, JAGA HATI ORANG adalah harus walau hati sendiri TERKORBAN :)

Biarlah orang anggap kita ni HIPOKRIT atau PURA PURA atau FAKE.
rasanya orang yang terlalu berterus terang dan straight forward ni adakala nya banyak menghiris dan menjatuhkan air muka orang atau diri sendiri. tapi sifat macam ni perlu jugak di APLIKASI kan untuk mereka yang tak faham bahasa ---- lagi dijaga perasaan lagi menjadi sikap nya ( sesetengah keadaan)

niat dalam hati manusia tiada siapa yang tahu melainkan ALLAH.



P/S : sungguh aku malu berhadapan mereka yang tinggi akhlak dan perilaku nya. budi nya. bahasanya. bila lagi aku akan memiliki kesempurnaan akhlak itu? *talk to the mirror*



sunnguh.
tidak kira kau adalah lelaki atau wanita atau perempuan atau janda 
tunduk kan lah PANDANGAN kita. tunddukkan.
jangan 'over' reaction. 

*seriusly note to my self and others*


sungguh. terlalu banyak dosa. 





last but not least.
I/We shouldn't judge a BOOK by its cover :)



assalamualaikum.
semua yang dikongsikan adalah sekadar perkongsian untuk peringatan bersama.
dimana--- tweet dan kata mereka terkesan buat hati aku---- jadi aku kongsi :)

Friday, 24 January 2014

future.


the hardest part in my life ---- thinking bout future.

yes.
some said--- just let it go with the flow.
I am totally afraid of what I'm going to be -- in 5 years to come, 2 years to come.
what i am going to be ? after finishing my studies? pursue my study or find some money first?



In a time of huge change and uncertainty, we need to think about the future as clearly as possible.




aku tak yakin pada diri ( the biggest weaknesses of mine )
aku tak yakin aku bakal jadi Engineer ( aku masih kabur dengan cita cita)
aku tak yakin aku bakal jadi apa dan siapa ( losing my own track )
it can't be predicted.
nobody can predict.

melainkan kita ni memang dah sah-sah 5 tahun belajar medik,belajar perguruan maktab --- memang lah peluang besar depan mata akan jadi apa yang dah di'acu'kan sepanjang di pengajian.

Intelligences is not really the main thing that can we make as a 'money' to buy the 'carriers/jobs' ---- it only helps you as a 'weapon' to  fight for the better 'future'

Intelligences does not help us a lot--- but POWER (kuasa/pangkat/orang dalam) yang digunakan pada dunia sekarang untuk mendapat tempat pekerjaan hebat.

(sumpah aku paling pantang dengan mereka yang mendapat tempat di alam pekerjaan kerana ORANG DALAM)


as for  my own opinion--
EXPERIENCED AND SKILLS that we have are some of the main element  to be use in your future.
THE ABILITY TO SURVIVE AND COMPETE among other brilliant peoples in the world.

do i have that?

i dont have the answer.

but i believe in God.
Qada' and Qadar ditetapkan ALLAH.

'Its either you survive or you don't ,the future is still going to be what God has written for you.'



pesan aku pada semua, semoga kita tidak pernah penat berusaha.
demi masa depan yang mahu di bina.
ber-serta doa pada Nya.
Allah adalah sebaik-baik perancang.

teguh lah.
tempuh lah.

insyaAllah ---- yakin pada kekuasaanNya.

Wednesday, 22 January 2014

recharge the faith ( Iman )

Human are just like a battery--- need to be charge  ( always ) to increase the low energy.

Every Muslim in this world also --- need to be charge ( always ) to increase their 'Iman'
Everyday. It's possible that the percentages of our faith decreasing ( secara tidak sengaja&sengaja)
Our Iman is not always as strong as we want it to be as it often fluctuates---
according to life circumstances. 

There are several causes for weakening Iman such as deficiencies in our prayers or the insinuating whispers from the Shaytan.


Regardless of the cause, it is crucial for all of us to keep a check on our Iman and if we feel it is faltering in any way then we should take measures to restore it.

It is our responsibility to know which things decrease our Iman 
and how to avoid them
and those that increase our Iman 
and how to embrace them.


**** coretan memori (Matahari by Hilal Asyraf) ****

Manusia kurang memahami hakikat betapa suci dan bersihnya cinta. 
Sepatutnya cinta itu menghidupan dan semakin mengdekatkan manusia kepada ALLAH SWT. 
Bukan merosakkan jiwa dan menjauhkan diri dari Pencipta.
Sememangnya cinta di jalan yang di redhai Allah itu ada kesukarannya. 
Namun ia sentiasa manis jika kita benar-benar memahami akan manfaat dan kebaikannya. 

Lebih lebih lagi apabila cinta itu menjemput kita ke syurga.


 


p/s : Even if your sins were to reach up to the clouds in the sky.Allah swt will still forgive you if just repent! SubhanAllah ! ( Walau dosa kita setinggi langit sekalipun, Allah tetap akan ampunkan kita jika kita benar bertaubat! Subhanallah! ) Baiknya ALLAH dengan kita :')

Tuesday, 21 January 2014

him.

he seldom-ly post my photo or our photos.
sometimes the negative thinking come across my mind;
aku pikir dia cuma cemburu aku dipandang kumbang lain.
aku pikir dia tak seromantik mamat bunga puitis berbahasa.
aku pikir dia tak suka.

BUT HE SAID :

" your face and your ' everything' can't be share with others, i dont like peoples or my friends look at your photo. biarlah semua itu di simpan untuk bakal suami dan bukan untuk tatapan umum,but if you want to post my photo (alone) sure boleh "


dia bagi aku post gambar dia atas alasan dia adalah LELAKI ( ahahahaha )

tapi bila berulang kali aku di ingatkan dia.
aku adalah PEREMPUAN. aku akur.

tapi kadang-kadang aku tetap degil.
aku seperti keladi lagi dicurah dengan air lagi aku menjadi.
maksudnya---- aku tidak berubah jugak.
(sebab dalam menegur dia tidak pernah memaksa aku dengar cakap dia)

aku memang tak paham dengan diri sendiri yang suka sangat 'snap' gambar tak kira masa tempat jua keadaan sampaikan bermillion million album di simpan, sumpah. aku tak paham kejadian semula jadi ini.

aku mudah leka.
ya aku juga mudah alpa.
dan mudah terpengaruh jugak.


dan bila aku rakus menghupload gambar---
pasti dia akan keluarkan barisan nama nama wanita ( dan juga dari goloongannn rakan aku )
untuk aku turut menjadi seperti merekaa.
no photos. be expensive. humble.


aku sedar 5 hari.

tak istiqamah.
sedih.

sedih dengan sendiri :(

p/s : semoga kau tidak penat mengingatkan aku yang leka. dan semoga kau cepat menjadi yang halal buat aku. biarlah tiada rasa romantik atau berbunga sepanjang persahabatan kita, kerana aku yakin satu masa nanti pasti kau zahirkan pada masa yang betul.

p/s : one of the biggest reason why i like him until now is--- he let me to decide on my own, he let me to choose samada aku nak ambik nasihat dia atau abaikan nasihat dia. he didn't force me. he didn't kongkong me in everything but in the same time he didn't forget to tegur me.


Monday, 20 January 2014

money.

Now i know that feeling-of-wanted-to-have my own money
(comes from your own effort and not your dad)

I'm a big girl now.
and i realized that the way of my brain - think - and - process everything---is a little bit different.
(walaupun aku tak tahu celah mana berbezanya cara pemikiran aku sebenarnya hihi )

To buy my things,
my favourite stuff-- un-important cute stuff--fancy clothes--bags--shoes
and many more !
I really wanna buy those things with my own money
and not my dad's money ! pretty please !


Before this
I used to think -------
" why should i think about how to find a money while i have my parents to support me,give me everything ( including foods,clothes and another crucial things in life ) "

But then,
when i saw some of the super-talented-creative-hardworking girls on Instagram
I suddenly goes like ' WHY I COULDN'T BE LIKE THEM HUH?'

they put the biggest effort to find their own money by doing business online
they become a model  ( this cases happened to a certain-of-the-lucky-good-looking-girls )
to promote the pretty clothes,stylish hijab, product cosmetic untuk memutih muka menghitam ketiak and so on or even shoes


and my biggest problem is : i don't know how to start it-- to start with what ? to do what ? and bla bla.

keep dreaming.
terpacak depan laptop macam ni.
taip karangan macam ni luah dekat blog.
memanglah income jatuh dari langit pun sepuluh ribu ( woaaaaaaaa mimpi lagi )


feeling izzah omba rindu sikit di PCB Kelantan.

okey bye.

P/S : i really want to be an independent daughter ( eventhough my mum has never allows me to do any works while studying) i really want to feel the the the feeling lah of having my own money ! i hate and i dont want to depend on other's.






Saturday, 11 January 2014

one more paper to go.

hellluuuu !

im sorry for being so super duper busyyyyy & forget bout youuu, my dear blog.
i have another one more-last-papyperrrr-to-kick!

MANUFACTURING ENGINEERING II - KKKP3134

did you know how miserable was me -these daysss.
im not being kind to my brain---i forced 'him' so hard especially when the night before the exam.
my body had to go through the sleepless night,the high dose of white coffee - morning and night.


i am being so cruel to my self. but i have to.

i know that the well rested brain is the smartest & sharp brain
but sometimes i can't let my self to sleep---
because there's certain term&condition that i CAN'T AVOID.



my sleep schedule changes a lot-- during examination-seasons.

everyday,study group starts from the morning and ended at 6PM.
right after i did my Isya' ( or sometimes after my Maghrib prayer) ---- I SLEPT LIKE A BABY.
i woke up at 12 or 1 am and stay up until dawn.

this method is not recommended -- but I feel that I can concentrate more in the morning. 
sleeping early gives me enough sleep.
If I force myself to wake up so early, I make my time as productive as possible. 

I re-write my notes AGAIN - two hour before the exam starts.
I seem to learn well when I write things down (since i have a MAJOR PROBLEMS to memorize the fact)

i promise my self to avoid regulating sleep and alertness with substances-----namely CAFFEINE
BUT I BREAK THE PROMISES.


and NOW i wish for the best -- for my LAST PAPER. im going to make it A !!!!!!!
why? because the previous paper doesnt seems 'OKEY' to wish for an A.

ok bye.

see you around :)




wish me luck,readers.

p/s : Thanks God for giving me the beautiful time with the persons that i love ( time that i've spend with friends while studying and eating,breakfasting, night-out-walking and so so on ) BLESSED.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...