klik

Wednesday, 31 July 2013

tabah.

hai semua manusia tabah. hiks.
hari ni kita sangat tabah memberitahu mama kita, result kita. hiks

* perlulah setiap ayat ada hiks? *

lepas bagitahu beloved mummy , nak tahu dia jawab apa ? -- kenapa orang lain boleh buat,elok ja?
lepas tu aku jawab -- sebab depa semua pandai elit ma, kakak tak elit . ekekekekeh 
lepas tu ada lagi ayat pedas-- muhong aih hang tu main banyak sangat, malas lah tu padahnya.
k FINE.


kawan di twitter mengatakan sem lepas 'zaman kejatuhan JKMB' tapi aku tak sure berapa ramai yang betul-betul jatuh, jatuh sikit, terseliuh sikit dan tersadung sikit-sikit dan naik atas.tu aku tak sure.

nak tahu punca aku punya pointer kedabom tertarik ke bawahhhh kenapa? 
sebab yang aku sendiri dah jangka------ STATISTIC yang pathetic. acewah.
hantaq kertas final hari tu memang kosong tak jawab apa pon, kalau gagal pun aku pasrah.

tapi alhamdulillah.





dapat C+ pun kena bersyukur tau. jangan marah dengan ketentuan Tuhan. dah aku yang tak usaha.
i repeat--- usaha untuk statistaik tu memang sikit.


Allah, mudahkan hati aku untuk redha. 

Am pernah cakap dulu masa sem 1, kadang-kadang hidup ni kena rasa duduk kat bawah jugak,bukan selalu di atas. so betul lah, Tuhan tak nak kita SYOQ selalu tapi BERINGAT selalu. 
bila kita tak pernah jatuh, kita mungkin tak pandang belakang dan terus gelojoh naik--- esh lagi bahaya kalau naik dan naik dan naik nanti jatuh sekali terus 'sakit tenat' nauzubillah. takmau takmau.

terima kasih Tuhan untuk peringatan iini. aku hargai syukuri semua nya. 

tapi kalau dah jatuh janganla GIVE UP. just please dont give up. peluang masih banyak.tak mustahil.amboi ustajah hajirah sakan aih berceramah-- bukan apa, untuk diri sendiri jugak sobs sobs.

ok bye semua kawan kawan.

semoga kita dapat majukan JKMB untuk negara. ayuh fighting manufacture-ian ! 

p/s : mekanikal-ian pon jugak lah hehehe tapi sem depan dah tak sekelas :( tak kira ar nak lepak makan sama jugak tak kira ar tak kira.




Tuesday, 30 July 2013

Ramadhan ke-22

hai :)
assalamualaikum.
malam ni dah malam Ramadhan ke 22. how time flies :(
less than 10 days Ramadhan will leave us.

i wish that God will accept every sujud and du'a that we've made. insyaAllah.

and tomorrow- 31st of July semua pelajar UKM dapat result untuk semester lepas.
gila tak nervous?
memang lah kena waklek watcool.tapi nama pun result penting, mestilah ada nebesnya

yes thats true, tak guna nak ditakutkan lagi, kita dah usaha. there's nothing can we do. can't fix anything anymore. just wait and see. sentiasa prepare, sedia untuk redha apa saja yang Tuhan beri. insyaAllah. Tawakkal :) doakan yang terbaik buat hati dan jiwa untuk menerima apa saja.

goodluck to all my lovely friends :) i pray for everyone the best :) love all.



 but i really hope that the result doesn't disappoint me so much please :(
 



okey keep smiling :)






Sunday, 28 July 2013

live simply.











Ramadhan 19 | 2013
Hazirah

Thursday, 18 July 2013

menaip.

'Who is gonna save you when I'm gone?
Who'll watch over you?'

bait - bait lagu 'watch over you' is now playing .
cuaca dingin lembut dan mendamaikan , welcoming the good feeling.

eh dah macam jalan cerita novel pulak dah pasai pa ni -_-'
sebenarnya tangan terasa nak menaip tapi taktahu nak bercakap apa. otak rasa beku seperti minta digunakan segera. amboi, baru cuti tak sampai dua minggu aku rasa, mengada lebih.  

*pause*

aku cuti kat rumah ni, memang duduk rumah ja lah. tak kerja part time. tak buat apa. haish.
nasiblah tak boring sangat sebab ada budak2 kecik plus baby comel yang mama aku jagakan.
so dapat lah aku berperangai budak-budak melayan semua nya hiks hiks


*sorry sebab mostly entry dalam blog ni muka budak.sila jangan muntah*
 *lagi bagus dari upload muka aku sendiri. lagi muntah*

she's grown up !


 with her sister



new baby boy !

 bermain bersama.



baby is sleeping.

*nak jugak muka sendiri -..- *


okey bye.
puasa kawan-kawan macam mana? mesti lah okey kan dah besaq kot.
soalan macam tanya kanak-kanak tadika. hewhewhew okey assalamualaikum :)

 
 

 








Sunday, 14 July 2013

being skinny.

Hai.
Assalamualaikum.
Salam Ramadhan-- Day 5.

*entry ini cuma sekadar pandangan luahan dan nasihat biasa*
for me.
for you.
for them.

Mesti kita pernah dengaq kan soalan kebanyakan yang manusia sejagat selalu tanya diantara kita.contohnya:

-- why so skinny / why so fat
-- awat hang keding sekeping sangat / badan hang naik gemuk ni
-- kurusnya kaki kecik / besaqnya kaki
-- eh tak sedap lah nak pegang lengan hang takdak isi ( kawan perempuan )
-- la kecik nya tak makan ka ni, tak elok kuruih sangat ( sedara mara )
-- eh cuba hang tengok dia tu, macam tulang rangka dok berjalan

whats wrong w being skinny ? 
why asking the very-annoying-question?

dah nak buat macam mana kalau orang tu dah makan sebanyak mungkin--tapi badan mantain kurus
dah nak buat macam mana kalau dah Allah bagi dia saiz macam tu -- kecik macam darjah 6
dah nak buat macam mana kalau orang tu keturunan memang kurus -- bersyukur.

as long she/he is happy ,healthy and have a very good lifestyle, thats enough.

masalah orang sekarang setiap kali orang tu over gemuk,over kurus , semua nya nak d hentam.
aku terpikir untuk cakap benda ni lepas tengok instagram Scha Alyahya dan banyak lagi orang lain.
kebanyakan komen benda yang sangat lah mengecik kan hati orang.
yes. manusia memang tak pernah berhenti untuk kritik umpama diri mereka adalah terbaik.

--eat more food lah, you're so skinny
--scary nya awak kurus sangat

end up- Awal Ashaari komen :

'whats the problen w my wife being skinny?  at least shes healthy and happy. and i dont want her to be fat. so stop asking her to eat more or to put on weight'


sekiranya Allah dah beri kalian badan yang cukup sempurna tiada cacat cela ditambah pulak body curve yang begitu perfect depan dan belakang ucaplah -- ALHAMDULILLAH
tak perlu rasanya membandingkan, membuat konklusi sendiri dan memberi kata-kata yang boleh men-downkan orang , kan ?

tak salah kalau kita doakan dia, berkata perkara baik yang memberi caj positive.  

mungkin tak semua orang berada dekat dalam situasi macam ni. tapi peoples with UW ( underweight)
akan tahu macam mana perasaan nya bila dengar orang cakap itu ini sebegitu sebegini. but what keep them being positive adalah dengan BERSYUKUR . the power of being GRATEFUL and THANKFUL sangatlah kuat.

setiap kali kita pikir nikmat Allah dah bagi, yang banyak sampai tak terhitung--kompom kita tak kan rasa RESAH, STRESS dan RASA DIRI TAK SEMPURNA :) 

dan seorang hamba Allah ni pernah cakap kat aku :

' Tak guna kalau ada badan cantik tapi tak menutup aurat dengan sempurna. Riak yang secara tidak sengaja mungkin jugak timbul bila merasa semua nya lawa . Tak ka menambah dosa? pikirlah '

terus aku terdiam dan akui. ya hebatnya hikmah Allah di sebalik semua pemberian dan ciptaanNYa.
alhamdulillah sebab aku masih punya seseorang yang tak jemu mencurah caj positif dalam jiwa :)

MENSYUKURI ITU INDAH.
SABAR ITU INDAH.

sekian

p/s : mungkin yang buruk di mata manusia adalah yang terbaik di pandangan Allah.





Tuesday, 9 July 2013

Ramadhan 2013 :)

Assalamualaikum kawan-kawan.
Salam Ramadhan diucapkan kepada semua :)
Alhamdulillah kita masih punya nyawa dan kesempatan untuk sambut Ramadhan Mulia tahun ni :)

hopefully, kita dapat menyempurnakan puasa tahun ni dgn lebih sempurna dan tingkatkan amalan.Amin.

it has been a while huh i didnt post anything on my blog?
i have too many ideas but the internet got problem. everything was loading like for an hour
and i gave up.

 
SUMBER : GOOGLE

AND NOW,
*i am getting so annoyed lah tak dapat nak upload gambar di edit . sokey.

aku harap.
ramadhan kali ni lebih memberi makna dan lebih sempurna dari yang sebelum ni. 
ayuh kita topupkan pahala bebanyak. bulan paling Allah senang memperkenankan doa.
semoga jiwa,hati,mulut,mata dan semua anggota badan kita terpelihara dan lebih bersih sebersihnya.

gambar : by me, she is Sarah my cousin



alhamdulillah.
semoga dipermudahkan segalanya buat kita umat Islam.Happy Fasting :D !!

P/S : orang sekarang sibuk pikir baju raya apa ja nak pakai, sangat tak sabar dgn kehadiran Syawal, why not sambut kehadiran Ramadhan semeriahnya? hihik *gedebuk kena batang hidungku juga -_-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...