klik

Thursday, 30 May 2013

wordless thursday.


view from my bilik.
Kolej Ungku Omar,UKM.

i miss being at home. 
i have too little time to study.
i just can't wait for the next semester.

May Allah ease me in everything. 


Monday, 27 May 2013

Ya Tuhan.




satu hari
dimana hari penyatuan dua hati,menjadi satu jiwa pada jalan yan diredhai-Mu. 
ikatan halal yang didambakan sepasang kekasih. semoga di permudahkan. semoga di kuatkan hati.
amin. ya robbal a'lamin. setiap kasih, sayang dan cinta itu,lahir ikhlas hanya kerana-Mu. Ya Robbi.

Alhamdulillah di atas usia hubungan ini.

keep calm and write a new post.

yes.
keep calm and click on the new post.

dalam satu hari , aku cuma boleh punya semangat belajar sebanyak dua jam.
this is true story, bro. aku try kumpul semula semangat d malam hari tapi hancus. argh !
but nvm, just keep calm and stop complaining. its all about the mindset! kalau dah on wifi 24 jam memang la!


Large

hari tu masa perjumpaan jabatan JKMB, lecturers bagitahu benda baru :

' if you fail in your final exam, semua markah kuiz,lab,atau projek tu semua tak ambik kira dan kamu dikira FAIL'

Ok dah paham . sekarang ni. markah final lagi penting dari segalanya. ok bye.
ingat senang ka hah soalan final? nak senang study HARD la, tak payah nk buat buat smart. ok bye.

risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau risau !


Large

ok just dont give up.
moga tuhan tabahkan hati mengharungi sisa saki baki hari aku untuk semester ini.

INSYAALLAH.

p/s : sometimes i just can't hold the feeling of 'misses' , someone that i love. i just miss them. i miss him.










Sunday, 19 May 2013

review - Himalaya

remember my older post of this? --> jerawat

ya right now i wish to review what product that i've used ! sharing is caring :)
if before this i used the 3 in 1 set of produt which is not so berkesan sebab dia sekejap ja nampak okey then jadi lagi.duit pun setiap bulan lesap beratus ratus untuk muka. huh. tak suka tapi wat cemana.


sekarang ni aku guna Himalaya products, recommended by my friend,Dayah.

its working. with the help of ubat farmasi named Dalacin-t ( this one is recommended by one of the blogger or the follower of mine,Shakey. thank you to her :D )

jenis kulit aku : berminyak, kering, dan berjerawat.

1.himalaya purifying neem face wash. 

it  is a soap-free herbal formulation that gently removes impurities and prevents pimples. Enriched with Neem and Turmeric. Neem , well known for its antibacterial properties, helps in controlling acne and pimples, and their recurrence.

price : RM27.90

sikit ja guna, tapi sekali cuci kat muka, rasa bersih dan lembut. less foam,yet its refreshing and i like it. satu hari aku pakai dua kali ja.selama 6 bulan ni, aku baru beli 3 kali pencuci dia. reasonable.

2.himalaya purifying neem scrub

Combined with exfoliating Apricot granules, it gently scrubs away blackheads, dead skin cells and embedded impurities, leaving your skin, soft, clear, refreshed and problem-free.

price : RM23.90 ( aku tak hingat sangat harga)

i only used this once a week or twice a week! ya la kan scrub ni dia buang sel mati kat muka, so if pakai banyak kali dia akan buang pulak yg sel yang elok. lepas ja pakai screub ni rasa muka macam kena polished, licin bila pegang. but after scrubing my face, immediately i put a moisturizing mask from Himalaya too.sampai sekarang tak habis lagi  almost 5 month beli.

3.himalaya neem face pack 

Clears skin and prevents outbreak and recurrence of pimples. Rejuvenates and firms up the skin. Imparts natural glow. Antibacterial purifying Neem Face Pack regulates excess oil secretion, cleans clogged pores and prevents recurrence of pimples. Improves skin texture

price : RM 21.90 ( harga main hentam lagi, lebih kurang la kot)

4. Dalacin-T

 


besar dia cuma besar jari kelingking tau tak. 
harga? RM49.90 kat farmasi ja jual :)

ia sejenis cecair macam toner. mudah ja nak pakai. dabbing on the affected area yang ada jerawat. dalam masa dua hari dah kering. sekali parut pon vanished!mcm mahal dan kuantiti kecil tapi berbaloi sebab kita guna time ada jerawat ja. so tahan berbulan bulan :)

muka sebelum pakai dalacin-t

bandingkan muka aku dengan budak budak mulus comel tu. memang ketara kan jerawat?
dekat gambar mungkin tak nampak sangat -_- kat luar? GRR.

SELEPAS guna himalaya and dalacin-t



eh? jadi muka norjuma? hahahahaha tak mungkin lah kan.
macam langit dan bumi. 



eceh! camera effect jgak membantu mencantikkan kulit :p


macam pembunuh bersiri. tapi seriusly. dekat pp dah bekurang jerawat.
kalau ada pon ada seba aku stress dan datang kebulanan keperempuanan.

sumber : tuan blog yang tak kenal. saya pinkam gambar.


kalau boleh rasa nak beli semua benda ni ha , semua produk dia. 
tapi nak kena tunggu promosi lah kan .
tak mampu T_T

or maybe nak tambah koleksi untuk cream pelembab dan toner . tak pon shampoo. maybe lah.
k lah sekian terima kasih. 

aku tak pandai review produk. so aku main tulis ja apa kebenda. 


cantik tak? k aku ja suka kasut pemberian orang tersayang ni tau :) 
thankyou mr.muscle for this. imy.





Sunday, 12 May 2013

hari mengundi.

pada 5 Mei yang lalu, adalah hari mengundi untuk negara Malaysia. the election day.

tapi aku dan rakan sebaya tidak berapa cukup umur untuk mengundi, ada yang dah 21 tahun tapi tak sempat untuk daftar. so kami beramai -ramai mengambil keputusan untuk mengundi Taman Botani Putrajaya? huh? again aku p sana kan ? hahahaha aku bukan lah nak ikut sangat tapi dah angah ( adik no 2 aku ) datang tidoq UKM, macam kesian pulak tak bawak g jalan jalan.


thank you syida bawak kan kami semua. jasa mu dikenang spanjang zaman.

happy siblings.


the view.


the fishes.


the water.

sila lah tatap gambar kami pulak.

berperilaku gwiyomi , membajet comel secomel korea.



step 1 , 2 and 3


step 4, 5 dan 6.


my syida, my zeti , my aishah and her sofia. and me.

\\
 hai , ni angah si ketegaq dalam rumah.
dia belajaq dekat UMP tapi menyibuk datang UKM.
k bye.





hai, ni puteri hajar aishah.


hai, ini dayang syahidah dan dayang zeti.


tetiba aku teringat dekat Am, kalau aku tunjuk dia gambar dan cakap 
" cantik kan org ambik gambar pemandangan ni? hujan ni? bunga ni ?"

mesti dia gelak sinis.
tahu la dia  pro dlsr pon -__-




ayam penyet !!!

and the day i went to pudu to teman angah ni balik, my pretty sister also datang :)




pipah ja takdak. kalau tak memang dah gabungan penuh amirah's daughter lah.
p mana mana pun mesti orang ingat sebaya sebab sama besar and tinggi.
mama plak orang cakap kakak kami semua hiks!

btw, i miss my parents.


minggu ni ja satu nya aku nak rilex sebab aku tahu dah start ja minggu depan, semua kerja kena settle. memang tak lah aku nak bersenang lenang dekat blog macam ni. dah dekat final pulak tu :'( k bye

IP project.

TITAS presentation.

ASSIGNMENTs.

GAMELAN programme.











tips.

hello young generation.i means, hello people yang sebaya with me. we are 1997 to 1990 generations.
okey motif utama aku dok sebut rakan sebaya adalah, aku nak kongsi tips.dua jenis tips.


1.Percintaan

2.Pelajaran


walaupun aku bukan sesiapa, tidak punya profesor pada nama.aku juga bukan pakar motivasi bak fadzilah kamsah, tapi aku kamcing jugak dgn beliau.tak salah kan aku mahu mengutarakan 'buah-buah' pandangan yang tak berapa nak manis ni?



Percintaan.

bab percintaan ni bukanlah fokus utama dalam hidup pun tapi its a part of our life, and we absolutely cannot deny that feeling of love-liness. the moment it comes to our life, nah the whole thing seems sweet as sweet as ayaq teh lebih susu.

okey. tips tips nya adalah seperti berikut :

 1. cinta bukan hanya pada luahan manis, perbuatan manis seperti ambil gambar photoshoot lovely couple ( tu belum kahwin lagi) atau berjumpa selalu and so on.tapi cinta satu perasaan yang kita kena ikhlaskan,saling mendoakan dan saling menjaga. dia buat baik belakang kita, insyaAllah kita selalu jaga dan berbuat baik juga belakang dia. tapi kalau yang masih buat taik belakang kita tu, tu bukan cinta lagi dah nama dia, itu derita.


2.kalau kekasih kita kantoi sangat banyak kali curang dan sakitkan hati kita, why not kita tinggalkan ja.as simple as that.ya aku tau setengah orang memang susah, but try to move on.forget the past,grab the brighter future. or grab another handsome or pretty love. ekekeke. i know love is about to accept the flaws, the weaknesses of our lover tapi kalau dah kelemahan dia tu sampai 69 juta kali tak dapat berubah jugak. mintak lempang lah tu.


3.kalau kita cemburu. tarik nafas panjang, turun naik turun naik sebab aku tau time cemburu tu sedang membuta dan membara, bola-bola api merebak dengan rakus nya ke dalam badan. jangan layankan sangat perasaan tu sampai kita tercakap benda yang boleh lead to perpisahan. or you might express the jealousy by writing or maki-ing dalam diary ja. cerita dekat member baik.nak forever alone lagi , p ambik ayaq sembahyang, buat lah apa patut untuk redhakan kesakitan keperasaaan.

4. kalau kekasih kita terlalu sibuk dengan hal dia, hal pelajaran dia, atau hal kerja dia . cuba untuk paham . cuba perpikiran positive. cinta bukan kena kepit dan sms dua puluh empat jam 60 saat 60 minit non stop. kan? tapi kalau dia sibuk melayan orang lain, sibuk buat benda lain yang tah apa apa, apa kata pergi serang dia, jumpa depan mata, baling henpon nokia 3310 tu kat kepala.


5. remember this : truth,effective communication, give&take, forgive&forget, honesty and respect.

the family members and friends also play the role. their support is important to make the relationship works and last longer :)                   
                           
                                                                                      

Pelajaran.
pelajaran punya tips mungkin sikit dari atas sebab aku buka golongan bijak pandai genius semua tu, takut nanti orang ikut habis punaah generasi . hewhewhewhew.

1.aku type of person yang suka buat kerja last minute. so kalau nak buat kerja last minit pastikan anda yakin yang anda sempat untuk tackle masa saat saat genting. bukan apa, time last minute la kita ditakdirkan tak sihat, line internet takda atau kawan ajak teman ke cemana. tak kan naya? kalau boleh avoid last minute lah.



2.buat to-do-list supaya tak lupa kerja apa yang kena settlekan dan kerja apa yang kena buat last sekali.kalau tak nanti kita hanyut hari-hari happy macam takda kerja apa. tapi aku yang buat ni pon kadang kadang hanyut jugak.

3.if tak paham apa-apa at least try dulu cari sendiri, rujuk buku, rujuk internet kenapa dan mengapa. dan kalau tak paham jugak baru kita susahkan orang dan buat muka tak malu tanya orang. memang org ckp menuntut ilmu jangan malu2 tapi aku jenis yang sangatlah takut nak tanya orang bijak bijak ni, takut ganggu masa study mereka.


4. buat study group dengan kawan kawan, berjemaah itu lebih afdhal orang kata kan? so kalau ramai2 ni boleh la kita bertanya dan belajar bersama. the chemistry akan kuat, selain kita akan rasa senang serta semangat bila tengok kawan pon semangat. semua orang kena mainkan peranan, sama-sama membantu. dan ingat, jangan lah kita kat dalam group tu,tak usaha apa2,tunggu untuk di suap. no no baby ( untuk yg suka study sorang,sokey lah as long as kita paham )




5. hormat lecturer dan cikgu, jangan sekali sekali pon kita lawan atau protes dengan mereka. kerana mereka lah pemberi ilmu :)

6. ikhlaskan diri, paksa untuk rajin dan berdoa. kalau dah usaha kita banyak, mesti ada ganjaran nya, jangan harapkan buah hasil yang manis kalau usaha kita cuma sekekecik kuman kat kaki. tawakkal.






so chill ya people ! i am just boring and i love writing !


p/s : hang nasihat orang tapi hang enjoy doing nothing *talk to the mirror !


Saturday, 4 May 2013

Girls Day Out.

pada 1 May yang lalu , Anis sms aku dan ajak pergi jenjalan kat Taman Botani,Putrajaya.
memandangkan aku bosan jugak sebab cuti kan. aku decided untuk ikut.
yeay Girls Day Out sangat !

kawan anis dari UMP yang drive kereta.


semua tak tau jalan tapi main hentam redah ja lah. sign board ada. simpan buat apa tepi jalan kan. 
sampai ja kat sana aku lah paling happy sebab dapat hirup angin tasik, hijau daun, bunga dan pokok pokok cantik dan banyak lagi lah. dan yang paling penting excited nak amik gambar!

 keindahan yang tak dapat aku ceritakan dengan menaip *cakap ja la aku nak upload gambar*



we entered this building .and i dont know what they called it but it was so amazing lah.ramai dok ber photoshoot w partner lah, apa lah. dengan payung lah. macam macam hehe. 

im using camera360 application. no edit.

untuk bersantai dan berehat with family, this place is the best place to go. enough said. its beautiful.




say hai to ayuni ( anis punya kawan yang sangat friendly) 





okey here my photos . on the right side, i used sweet light colour effect and the left side 'HDR' effect.
which one is better? 



if you view the photos from android its looking good and nice. tapi dari laptop? tak berapa sangat.
low quality maybe.


SubhanAllah ciptaan Tuhan.




say hai to Mira :) my kawan searas bilik aku. 
we're closed sebab selalu makan sekali and she's like my sister.




a very very huge,gigantic door.

gambar seterusnya adalah gambar mengada. si itik hodoh yang terkedek kedek jalan di taman 

*membajet comel

*silalah muntah






pose nak sama ja kan? eii upload gambar sendiri macam geli ja. buwekk !


the peaceness.

the calmness.

the free-ness.


lu mau ambik gambar ka. mau posing itu ini tanpa rasa segan dan malu. semuanya free.


tengok? siap bersila -_-



penat pulak upload gambar banyak banyak .
klah sampai di sini sajalah.
jumpa lagi.



p/s : jarang aku cakap politik dekat blog. bukan apa. malas nak cakap nanti banyak pula orang yang menjawab dan menyoal. maybe nak cakap kena next entry lah, takleh nyibuk dalam ni. tu pon kalau sempat, sbb banyak lagi benda aku nk pikir dari benda tu. cumanya, DOAkan terbaik untuk negara dan ambik tahu lah pasal election ni. k? peace !!! love light lough out loud. lol?







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...