klik

Tuesday, 29 January 2013

mensyukuri nikmat.

adakah setiap hari kita lalui , kita mensyukuri nikmat ?
nikmat bernafas, nikmat makan, nikmat pancaindera?
baguslah kalau bersyukur. 
yang tak bagus kalau hari hari nak merungut itu ini .

seolah-olah mempersoalkan apa yang Allah dah bagi.

hello adik kakak abang semua.dan hello to diri sendiri.

marilah sama-sama pikir balik apa yang kita dah rasa, apa nikmat yang maha banyak di dunia ni.

tak pa kalau diri kita tak punya badan mantap macam rozita cikwan. 
tapi badan tetap berfungsi elok. cuba bayangkan kalau tulang belakang patah sebab accident?
dah hilang satu nikmat. nikmat yang selama ni kita tak bersyukur. 

takpa lah kalau kulit muka tak selicin seputih nora danish.
janji kita ada kulit ada mata ada hidung jugak. cuba bayangkan orang yang dilahirkan sumbing, kena bedah.
orang yang ditakdirkan kena simbah acid? cuba bayangkan nikmat kita hilang sekelip mata.


kalau Tuhan tak bagi kita rupa paras luaran yang cantik di sisi manusia yang melihat.
mungkin kita dikurniakan rambut yang cantik,lidah yang baik, hati dan akal yang cantik.

kalau Tuhan tak bagi kita otak yang bijak cerdik dibandingkan dengan manusia sejagat.
mungkin kita dikurniakan kemahiran kelebihan lain yg belum tentu orang yang otak dia bijak tahu buat.
contoh : kemas rumah , memasak, mengaji sedap, boleh main alat muzik , pandai berhujah. etc etc

kalau Tuhan tak bagi kita kemewahan harta benda. 
its okey sebab kita mungkin dilimpahkan kemewahan kebahagiaan berpanjangan. mungkin rezeki kita dalam bentuk bukan harta benda dan duit. mungkin rezeki kita dalam bentuk ilmu , dan lain lain.

orang yang selalu bersyukur hati dia sentiasa tenang.
maknanya . kalau dapat gaji sebulan rm500 pun dia rasa dah cukup banyak.

tapi untuk orang yang tak bersyukur,
gaji rm3000 pun tak pernah cukup.
gelisah resah gundah sebab pikir tak cukup nak beli itu ini semua yang tak berkemampuan.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

semoga kita semua selalu sedar dari kealpaan dan kerakusan memiliki nikmat rezeki dari Allah.



sekiranya kita di uji dan diduga, lagilah perlu bersyukur kerana apa? Allah sayangkan kita dan dia nak dengar kita merintih dan berdoa pada Dia. sepatutnya kita takut kalau hidup kita tak pernah diuji langsung,
pelik kan kalau hidup takda masalah ? apakah sebab Allah uji jugak tapi uji dengan cara membiarkan kita leka dan bahagia dengan kesenangan dunia? wallahualam :)



salam .
sharing is caring.
on my own way :)

Wednesday, 23 January 2013

changes

changes atau berubah.
dua benda sama.
changes dan berhijrah.
lebih kurang sama jugak tapi dalam konteks yang lebih halus.

berubah kearah yang lebih baik. ha itulah HIJRAH.

berhijrah dari tak berapa baik ( bukan jahat ) ke baik.

yang kena berubah tak semestinya dari yang tak bertudung ke bertutup litup.
orang yang bertutup litup juga perlu ada matalamat nak berubah jugak.

mungkin dari tudung tak berapa labuh ke tudung lebih sopan.
mungkin dari hati wangi ke lebih wangi lagi. *sembur perfume ke hati sikit
mungkin dari tak berapa rajin membaca alquran kepada super rajin membaca.

apa apa pun. semua benda bukanlah perlu dipaksa.
TETAPI kalau dah ke tahap kritikal memang perlu dipaksa.
remember something?

' hidayah tak datang bergolek. ia milik Allah dan hidayah perlu diminta pada yg Esa'

sedarlah.
sedarlah .

ya aku yang menaip ni pun bukan niat ingin menjadi ustazah siber. ustazah twitter. ustazah blogger.

bukan la.

aku cuma nak cakap apa yang aku rasa macam nak cakap.





cuba tengok muka aku. 
macam muka jemah jemah ka sangat?
macam cakap banyak ka pendiam?

pendiam kan?


* tetiba iklan kejap *


my baby listening to abc's

okey sambung balik bab tadi. seriusly. ada orang nak ber 'changes' tetapi beberapa keadaaan dan situasi yang menyekat mereka. apa?

1. perasaan takut akan apa orang sekeliling akan cakap , pandang . contohnya ' eh budak ni dulu bkn main, sekarang macam ni pulak, ni mesti sekejap ja ni. eh ni mesti pura pura ja ni '

2. atau pon faktor orang yang rapat dengan kita. orang tu seperti menyekat dan membantut perasaan yang inginkan kesucian kebaikan tetapi terpaksa ditangguhkan apabila adanya gangguan .

3. perasaan seperti tidak yakin was was sangsi dan sewaktu dengan nya.



dahlah. tak tahu aku nak huraikan macam mana.
siapa yang dapat apa mesej aku nak cuba sampaikan, good lah :)

k bye.



p/s : sila abaikan entry ni memang nampak tergantung -.- dan salam maulidur Rasul :) jom selawat byk2 :)







Monday, 21 January 2013

its holiday :D

how beautiful was this feeling.

when i reached my home.

i saw her . my lovely baby.





dekat twitter. facebook. memang penuh la muka budak busuk ni. harap semua orang tak rasa annoying haha.
aku sampai ja rumah petang khamis.
pagi jumaat bapak dah bawak g jalan perak,lumut ke pantai.
seronok.

tapi.

yang sedihnya aku  tak sihat masa hari ahad nak balik tu.
badan aku tetiba ja lemah, letih , muntah. mual semua la yang memeningkan.
sejuk sampai ke tulang. nak demam mungkin.

sememangnya aku muak dengan highway.
i mean. aku takleh p perjalanan yang jauh. more than 4 hours. aku rasa nak muntah semua lah.
tak suka aircond tapi orang lain semua nak aircond.
paling menyampah naik bus balik kedah. dari 10 pagi sampai 6 petang.
cramp pungkoq hangpa tau dak?

tapi dah takdak cara lain dah nak balik.

terpaksalah.


macam macam lah aku ni -.-"

sea shells dan hazirah.

bestnya dapat main air laut, main pasir. main sea shells. tgok sunset,sunrise. everything was relaxing me.

hopefully one day dapat p bersama orang tersayang. dan bff or classmates.

k mungkin d lain entry aku cerita lagi family vacation kat perak.

bye .

SELAMAT BERCUTI SEMUA KAWAN-KAWAN.
dan untuk yang ada program kolej atau kelab atau apa pon, padan muka ! hahaha *jahat
jumpa lagi sem dua bulan dua nanti.
sebulan cuti macam seminggu ja.
percayalah cakap aku.
tgok2 dah hujung bulan 2 --"

k bye sekali lagi.




Saturday, 12 January 2013

manufact process.

hai peeps :)
you know what, tinggal lagi satu paper for my final then i'll berambus to home!
the place where i love the most. heaven.

and that paper is manufact process I and it need me to memorise a lot.
its a fact. about many process related to engineering life.

welding process.
casting process.
machining process.
heat treatment

and so on.

this picture taken by my frend masa stdy week kat fakulti


i felt lega gila sebab dah habis 5 paper. 
rasa cepat 
ada yang rasa puas hati ada yang frust rasa nak mati 



but i dont want to think bout it nymore cause u got lot of thing to be settle.


im gonna miss them.
aku sure lah.

we're all together forever.

hidup gegulrs JKMB.

disebabkan budak perempuan engineering sangat la sikit.
the bond is kuat !




time exam mechanic electric

lepas tu time study kat fakulti lagi.



i love the friendships.

saya sayang kawan kapals.

hiks.

ya allah, terima kasih kerana berikan aku mereka yang buat hidup aku rasa sempurna.
siapa pun mereka apa pun mereka.
mereka adalah kawan.

permudahkanlah kami semua menuju kejayaan.
aku harap sangat semua orang dapat result cemerlang :)

amin.

nampak tak bunga api belakang tu?
we all keluar tepat jam 12 malam new year kat PUTRAJAYA.

untuk besday kak dayah :)

kalau tidak memang tak lah aku nk keluar tgh malam  :)

k bye.

thats all.

xoxo love from me, zighah

p/s :dan hikmah kehilangan itu adalah supaya kita belajar utk meletakkan kebergantungan hanya pada Allah :') - anis sudin


Thursday, 10 January 2013

4 paper killed.

4 paper killed and 2 more to go.
wish me luck dudes.

i cannt wait to come back home and rest !
eat whatever i want and doesnt need to think bout money nymore,





muka bajet cute mintak penendang satu. sila lempang orang kanan tu k bye

Saturday, 5 January 2013

KESERABUTAN.

mengharapkan kedamaian.
pada Illahi aku bermohon. berikan aku kekuatan . sekental jiwa para wira.




Wednesday, 2 January 2013

2013.

not much time.
but a simple update from me.

HAPPY NEW YEAR friends,dudes,girls,boys and peoples !



semoga dapat jawab paper esok, YA ALLAH :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...