klik

Sunday, 30 December 2012

hukum.

googling some info.
rasa mahu kongsi.
lets read girls.



 kita dapat melihat bahawa ruang untuk wanita dalam haid dan nifas beribadah adalah luas seluas ruang doa dan zikir itu sendiri walaupun mereka tidak dibolehkan solat, puasa dan membaca al-Quran (mengikut pandangan jumhur tadi). Berikut kita senaraikan dengan terperinci ibadah-ibadah yang boleh dilakukan oleh wanita-wanita yang berada dalam haid dan nifas;

1. Berdoa dengan apa sahaja doa termasuk dari al-Quran
2. Beristighfar; termasuk istighfar dari al-Quran
3. Berzikir; sama ada bertahlil, bertahmid, bertasbih dan sebagainya.
4. Berselawat kepada Nabi
5. Mendengar bacaan al-Quran
6. Menghadiri/mendengar majlis ilmu (yang diadakan di tempat lain selain masjid)
7. Mengulang hafalan al-Quran (mengikut pandangan Imam Malik tadi)
8. Membaca buku-buku agama termasuk kitab-kitab hadis
9. Bersedekah
10. Membuat kebajikan kepada orang lain
Bagi doa, istighfar dan zikir yang diambil dari al-Quran hendaklah dibaca dengan niat untuk berdoa, berzikir dan beristighfar, bukan dengan niat membaca al-Quran.

p/s : there is nothing can make us far away from God. keep praying and keep the distance close. nescaya jiwa jadi tenang serenang air di kali. kan kan?
sumber : http://peribadirasulullah.wordpress.com/2011/03/09/ibadah-wanita-ketika-haid/

Friday, 28 December 2012

emosi.

emosi yang tak stabil.
memakan diri yang tak gagah.
menggigit memori yang tak seberapa.

perasaan yang tidak ada tujuan umpama menangis sesuatu yang tiada tujuan.
cuba cari punca, tapi tenggelam hilang tiada solusi nya.

dan selepas tiga hari.

oh ? la. no wonder emosi bercelaru. pergerakan hormon yang sedang bermain main di dalam sistem badan.
adalah PUNCA.  apa? tak paham ? buat buat paham ja k. ok bye.

Meanwhile_in_my_motherfucking_uterus.._large



bukan niat nak salahkan fitrah dan hormon dan keadaan masa.
tapi serius lah, onced you put yourself into my place, you will know how does it feel.
its a mix feeling. sometimes you r extremely tired. sleep like a baby.
sometimes you r angry and  felt so messy for everything simple.
sometimes you r hungry like a monster and a vampire that hunt for a blood to be suck.

can u imagine that??

k now i stop mumbling. enough for the merapu -ness that i am making now.
please pray for me. i have 6 papers to be sit which were a very killer subject. dying softly .
if only you can understand me.  wasting some time on the internet just to get rid the sleepy thing in my body


and everyday. i took a nescafe. addicted like a drug. not addicted actually but it is a thing that i need really badly to make me fresh and wake up . but it only bertahan for 3 to 4 hours, then i become weak.


because of too much cafffein, body are dehydrated and temperature inside quite high . mucus :'(

i love this place.

pray for me . pray for me. i wont make my parents down. i wanna see them smile and proud to have me.

i dont care what people say bout me, pandang rendah bout me,
but i do CARE IF MY MAMA BAPAK seeing me so useless.
 salam. lot of love, zirah.





Tuesday, 25 December 2012

this is a part of me.



first thing first.
cool . lets cool

and 



****

having a LDR .
long distance relationship sometimes got a little problems.
just a little.

manakan lidah lagi tergigit inikan pula *ah dah lupa pa benda

menggodek godek album lama. over the month. the years.
aku nampak gagah perkasa seperti dilaminate dengan titanium .
menipu lah kalau tak ingat (dalam erti kata lain rindu) orang yang jauh .




if we met.

this is what i was always do.



and
this



and.

and.



dimensi jarak yang membutakan hati memekakkan telinga.
membeliakkan hati menanamkan cinta.

jauh tak bermakna LUPA.

tidak kisah tak bermakna tidak cinta.

ketipisan masa menjadikan kita seperti . seperti. seperti apa?

***

ok ok ok aku mengaku aku is the lazy texter girl lately.

tapi internet. laju macam singa.

macam mana orang tu tak terasa :(


maaf

maaf

itu ja yang aku pandai tapi buat jugak.
besar kepala orang kata.
sorry :(


*******


i am still like before, your clumsy girl. your not-systematic girl.
and your selekeh girl.

no CHANGES on me.

not even a little.



ily man.
pray hard to God. He will always listen to us.


dont you think we are cute together? *sila muntah orang lain.




yes.


forever ?


yes.




bye :)

#np part of me by katy perry

p/s : kalau rasa macam nak muntah tengok muka dia penuh dalam ni, sila tekan butang ' x' sekian :)

Thursday, 20 December 2012

keep positive.

im done with presentation which is the biggest amanah that i think make my life --- hmm.
ALHAMDULILLAH :)
we did it well.

life goes on

i want this :( its cute

Arte Hippie ૐ




that moment when u and friend are about to take a picture than u didnt realise there is someone behind
us and pandang semacam dua macam. apahal?
hahaha dah dua kali macam ni -.-


dear mama, i need you. batuk yang menyiksakan :(




****
'boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu , dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui'
Surah Al-baqarah (ayat 216)

moderation is better.


lets pray the best ;)

and good luck for the study week to all of my coursemates.
FINAL EXAM is much more important right now. lets focus ;D
gambatte.

Monday, 17 December 2012

this is how i feel.


today i woke up early at 4 but know what?
i didnt do anything that benefits my life and my future.
means.
i didnt READ OR STUDY anything.
i dont know what i am doing but i felt so useless.walhal pepagi otak fresh utk menghapal . so sadis !!!kenapa jadi macam ni kenapa aku celaru dan kenapa aku rasa tak tahu nak start apa apa. jawapannya? pikir la sendiri. muhasabah diri adalah jalan terbaik. too many things to be read . the picture speak how much ...






i wanna say SOORRRRRRY . dan mintak maaf sangat to those i have made the heart terasa.
i didnt mean to make you like that, to you dear BF, girlfriends and sesapa la. especially HIM.
i think i hurt people a lot. 
tapi saya sayang kalian.
i hate fighting.

bye.

Sunday, 16 December 2012

hello anybody out there.

hi.
while i am writing this, i got fever, flu and  and*coughing*
perfect combinations.
i dont want to manja myself anymore. i think i should boost up everything from now *even its too late
i consider it as NEVER late . hehe. gittew.
smile smile smile and take a deep breath. i know i can handle this.

today i have a very bad feelings. its shouldnt be  in my mind. 
its a mix feelings.something that is crazy.
i hope those will fade. asap.
it doesnt related to love but its related to live :)



i am attracted to this words


and i hope you read it again and again and again.



*self reflection*

when i am in a pink health , sihat walaafiat tak bersyukur dan malas belajar.
dan bila sakit barulah terhegeh nak belajar then cakap its distracting my focus.
not good not good baby.

sekarang aku sedar.
lagu raihan 'kaya sebelum miskin' 
'lapang sebelum sempit'
'hidup sebelum mati'

its really has a truely deeply meaning .

SAKIT ITU PENGHAPUS DOSA.
maka bersyukur lah aku kerana tuhan beri aku peluang utk rasa susah.
beli peluang untuk aku rasa sedar dan bersyukur. tidak kira apa.
yok fighting!!!!! make it worth !
k bye.

but before that i think dah lama i dont write the P/S : at the end of my post. can i do it now? --"
okey my P/S : at the age of 20 and above, i think everyone should know how to be mature.it is such an important key to drive yourself. even you're alone. get rid the 'manja' things , 'merajuk' things and 'moody tak tentu pasal' .know your own responsibilities. berdiri atas kaki sendiri . you should make your heart tough even its hurt, even though your heart always always shrinking, becoming small,smaller ans smallest towards everything that you dont like, just dont layan it. make it TOUGH. lets make it tough. k? dont we expect that every people in this world understand and follow your way :D bukan tak boleh langsung dan bukan nya mintak jadi pikiran seperti 'EMAK2' tapi ada masa jugak kita kena serius dan ada masa kita main.note to self too.im so sorry . i do understand your condition but ya laminated your strength and your heart with the ' great ' amount of 'alloy' 



sincerely,
zighah.

Wednesday, 12 December 2012

12.12.12

I HAD SO MUCH GREAT TIME TODAY.
THATS ALL.
*smile*


we were done.
lega.

dalam phone tu dari internet,

dan kat bawah ni group kami :D


is it nice?

hahaha kaler ikut hati dan jiwa main campur ja dah siap.
sekian.


**** aku terima nikahnya***

aku dah tengok cerita ni , best sangat tapi romantis gilaaaaaaaa



tapi terhenti kat part bawah ni!

sbbnya kawan aku copy tak habis -.-


k bye. xoxo
love,
hazirah

Monday, 10 December 2012

hectic week

hai people. how are you guys doing? fine?
oh good.me.doesnt feel so good.
its hectic.

really.

really.

really.

slowly dying.

after the weekend , where i went to my cousins wedd. my life as a student gone so so so so like this


can you imagine that for three days i stay up late, doing the report, seacrhing the information, going to the bengkel to gergaji those thing, the prototype that our group has to make for the FINAL PROJECT.
ITS REALLY MISERABLE. i was totally tired.
but
satisfied at last , on friday, our group manage to complete and passed up the report. inhale exhale. smoothly.


bukan pikir IP project only. with the kuiz math and manufact lagi. tutorial and other CL assignment lagi.
'thats what  a real student life has being actually'

*****
this recent weekend, yesterday and saturday.
my jadual was FULL too.
i got the microcontroller mentoring programme.from 8-5 pm . 


now i felt like i have no time for my self. and no time for you my dearie blog  :(

NO TIME FOR MY SELF !

k tak marah pun. i am cool babeyh.


** photo edited **



me and syida doing our project at bengkel mekanik. 
we were doing CUP WATER HEATER.
the prototype was quite serabut.


maybe i'll story bout our final project on the another entry, if only i have time. FINAL EXAM is just around.
the corner. around the corner !


thats our group members for mathematic. look how good were us prentending to discuss for the photoshoot.
eh? bukan photoshoot ah ! its for lampiran utk bahan bukti math assignment telah di bincang.
tahu tak pukul berapa gambar ni d ambil?
12.30 am. in the middle of night.


and this my activity on wednesday night. jangan tak tahu aku g kelas seni tersayang -.-"
the drawing dah semakin nak siap tuh. 
haish but tak kemas sgt.






dan aktiviti nasyid . menang lawan peringkat kelas. GO JKMB !!!
*okey ni tipu *



ni program microcontroller.
its all about c programming and the processor and the robot thing!



now can you feel how busy am i?
while typing this. my head cannt stop thinking bout my thermo report.
3 pages but the concept and idea doenst seems clear! i dont know how to start.

k lah penat berleteaq panjang bak hang,
better stops here.
ops.



but no matter how busy you are.
 keep bear in your mind  this :



bye :)
love,
zighah.

Monday, 3 December 2012

wedding along.

he's our along.
and yesterday.
he's already be a husband dengan sah nya.
alhamdulillah :D God's bless. tahniah to him and wifey, kak neen :)


look.
he and me when we were young! haha dia takdak adik lagi time ni.
so we both rapat sebab parent along keja, my mama jaga kami dua.

\
 selepas siap make up.

****
okey the story goes like this. malam sebelum wedding ceremony, akad nikah di buat pada lepas isya
dekat rumah pengantin perempuan.
di Putra Heights.


rombongan kami dari pengantin lelaki dalam lebih kurang 13 kereta.

 masuk ja dalam rumah.
tengah tengah tu mesti lah ambik gambar pelamin dulu.


saat paling semua orang berdebar terutamanya along.
is time nak lafaz.
hahaha tapi aku tak nampak muka along sebab duduk belakang.
nampak muka tok imam muda tu saja duk ceramah dan buat lawak lagi.
menyempat.



nampak tak pengantin perempuan sebalik bunga?
cececeh suprise gittew.




berkahwin bukan cuma kerana syg dan cinta.
ia adalah tanggungjawab, amanah yang berat- kata tok kadi


i love this picture. i stand outside at the sliding doors. and i can snap the enviroment of akad nikah


lepas dah sah. so sekarang sarung cincin :D




SEMUA TERTUMPU BERKERUMUN SI PENGANTIN :D


*****
okey the next day. on sunday.
here we goes


rombongan betambah lagi kereta.
ramai jugak.

mama and sister.

theme : pink and purple. 



secocok. i love the colours. ungu masam.

 adriana daleesha.


mineral water so cute kecik ja.


mama with all my aunties.


areefa and daleesha.


me and sis.


sis and mama.

sis and achik.


mama and maktam.


me and cousin's daughter


aku suka gambar ni, alia pujuk si angah tu nangis :') sho sweet.


muka kakta macam nak saama dgn bini along





ya allah kau telah satukan dua nyawa, maka aku mohon semoga terpelihara dua nyawa itu
hingga ke akhir hayat mereka. tiada penghujung nya,
amin.


and last but not least. on 2nd december also . my mama's birthday.
i have no hadiah to give her.
but know what mama, kakak always pray for you in my du'a. every pray, that i've made.
i ll never forget to pray for your happiness and panjang umur,

semoga kakak diberi kesempatan membalas segala jasa mama dan bapak .
thanks all :')
love,

NUR HAZIRAH



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...