klik

Tuesday, 31 May 2011

makanan feberet aku!! nyum3!

aku nk cita bnda pa yg aku suka mkn,....

jgn la terliuq no.aku tgh bosan ni.dgq ja la aku merapu kt sini.haha :D

ni yg paling aku ber selera mkn! mama aku pnya air tgn lg sedap!!!

IKAN SIAKAP 3 RASA
kerangupan gorengan nya,,...sliurpppz!

ASAM PEDAS JOHOR!
kalau ini! mang ber tmbh2 la nasik aku mkn

aku jgk sukaaaaaaa...TOMYAM THAI CAMPUR!!
GILA KA APA...AKU RASA NK TELAN GMBQ NI...SDAP WOH,mkn ngn telur dadar kit..:)
and also....SUP SOTO AYAM ...tmbh2 yg mama aku buat n pkcik kmpk pny! superb taste!
toge bg byk,...cbai kicap bg pdasss!
slain tomyam....kalu g kdai....bnda ni yg kami suka oerder gk!! SUP EKOR!!
mkn ngn tlor dadar jgk ")
NASI AYAM! simple.....bila xthu sgt mkn apa....mkn ini laaaaaa
simple an?
x lupa gk.....CHAR KEOW TEOW!
THNX LA UNCLE GOOGLE,..aku curik ja gmbr yg aku nk
minuman?im prefer....mango juice,...pure punya,....cdp!
he like twister,but i like manggo!!
then,,,i love blackcurrant sbbb msm2 gi tuhhh...
purple in colourr
me too,....like a mug of nescafe!!tmbh2 time exam...
pns2 perhhh,...ada susu kit
haha.ok lah.stakat tu ja kot....ada lg mungkin,tp larat la aku nk taip kn...
aku mkn ja smua jenis mknn,...tolak rebung,,...petai...jering.
bkn aku x cuba mkn we,..mama aku pnya feberet lor yg aku x minat tu,..tapi aku xleh telan lg,dah byk kali try wo.....
ulam2 aku boleh g mkn,..hihi...sbb tiru ma aku la...
awet muda..(konon la kn)
thats all.sekian

Monday, 30 May 2011

aku ter jumpa ini.....! baca cpt!

hihi..jgn la pelik napa aku post ini,..
aku qasa nk share la ngn ampa??info baik...rugi x share kn!

ok.doa oleh para malaikat adalah kepada orang2 berikut!!!

1. ORANG YANG TIDUR DALAM KEADAAN BERSUCI.

Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa 'Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci'" (Hadith ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih At Targhib wat Tarhib I/37)

2. ORANG YANG MENUNGGU SOLAT.

Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah salah seorang diantara kamu yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia" (Sahih Muslim no. 469)


3. ORANG YANG BERADA DI SAF HADAPAN KETIKA SOLAT.

Imam Abu Dawud dan Ibnu Khuzaimah dari Barra' bin 'Azib ra., bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada orang - orang yang berada pada saf – saf terhadapan" (Hadith ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih Sunan Abi Dawud I/130)

4. ORANG YANG MENYAMBUNG SAF (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).

Para Imam iaitu Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari Aisyah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat selalu berselawat kepada orang - orang yang menyambung saf - saf" (Hadith ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih At Targhib wat Tarhib
I/272)

6. ORANG YANG DUDUK DI TEMPAT SOLATNYA SETELAH MELAKUKAN SOLAT.

Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Para malaikat akan selalu berselawat kepada salah satu di antara kalian selama ia ada di tempat solat di mana ia melakukan solat, selama ia belum batal wudhu'nya, (para malaikat) berkata, 'Ya Allah ampunilah dan sayangilah ia'" (Al Musnad no. 8106, Syaikh Ahmad Syakir mensahihkan hadith ini.





ok.aku jmpa ini dlm laptop aku...ntah adik aku copy dr mana,,
but its good to read kn2?

sekian.

*•♪•*´¨`*•.¸ℒℴν¸.•*´¨`*•.ℒℴν*
♪░D░o░a░░H░A░T░I░♪
*•♪
♪•*´¨`*•.¸ℒℴν¸.•*´¨¨`*•.ℒℴν*


Ketika ALLAH menjawab doamu, DIA menambah 'iman'mu,Ketika ALLAH belum menjawab doamu, DIA menambah ke'sabar'anmu.Ketika ALLAH menjawab doamu, tapi tak seperti ke'ingin'anmu, DIA memilih yang TERBAIK untukmu. Tetap & teruslah BERDOA pdNYA...insyaAllah..Amin..

knapa aku ber blog ing???

salam,...
to all people yg singgah or baca or apa2 la di blog ini....
nk thu x napa aku buat blog?

aku di susruh lectrer time klas IT,..then aku tertarik la plak utk menulisss

aku cuti pjg sgt,5 bln kot,.so.isi masa boring dgn mrapu di blog

aku cuma nk crita seharian dan luahan2,n aku seorg pompuan biasa yg keboringan,hihi

aku suka smbng muhong,..hihi...n aku suka menulis....ikut sdp hti je la ku menaip


memang blog ni xda sgt ilmu2 atu isu2 hot untuk d kongsi,..sbb aku masih lg xcukup smpurna utk mnasihat org,atw bg tips kt org,...hihi,insyaALLAH nti dh byk penyelidikan n kajian n exploran bab tu aku kongsi ya!

itu saja lor.....! harap maap jika tersilap bahasa.ok?
love,peace,:)))


so,...sapa yg rasa blog ni merapu je,...get out from this page...hihi,sori terkasar:)

Saturday, 28 May 2011

apa? cekgu? g.u.r.u? ^___^

praktis2*
ehem2,,1,2,3,4.......
assalamualaikum tuan..puan..encik.
saya....nur ******* ,...bla2,.....
i am from.....***


interviewer: why do you want to b a teacher?

me: i had fall in love with this profession since i was 8 years old,...and,
i wish to involved in this prof.... as i want to help pupil to b an educated person,..
i love the interaction between the students n tcher,,and i love continous learning,..
teching is the most noble profession , n my interest towards this carrier come from inside,.
(-dlm hti- pcaya la tuan,...sya mang d lahirkan ntuk mnjdi guru dan fitrah nya,...saya suka kn pembelajaran di sekolah,..
its really exciting :(,pliz mde my interview pass)

hihi.konon la kan aku tgh di interview?
jgn gelakkan aku k.jgn ckp aku over k.aku memang x buat preparation penoh g!
thats why nk sdpkn hti sndiri ni!






SLIP MENGHADIRI TEMU DUGA
(untuk dibawa ke pusat temu duga)



NAMA
:
NUR HAZIRAH BINTI AHMAD RAZI



ALAMAT
:
NO,82 LORONG 7,TAMAN SERI MAS,


PADANG TERAP,KUALA NERANG


06300 ALOR STAR


KEDAH
PILIHAN PROGRAM PENGAJIAN YANG DIPANGGIL UNTUK TEMU DUGA:
Pilihan 1
:
AT13 PENDIDIKAN (KIMIA)#
Pilihan 2
:
AT14 PENDIDIKAN (MATEMATIK)#






NO. KAD PENGENALAN/ MYKAD
:
920418025080



ANGKA GILIRAN
:
K0101D06920



TARIKH DIKELUARKAN
:
21.05.2011






BIL
TEMU DUGA
TARIKH
MASA
TEMPAT
1.
Temu Duga Program Pendidikan Bagi Permohonan Kemasukan Ke Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf Sesi Akademik 2011/2012
29 MEI 2011
2.00 PETANG
BILIK TUTORIAL 2
BANGUNAN TEKNOLOGI MAKLUMAT, UUM COLLEGE OF ARTS AND SCIENCES, UUM
06010 SINTOK
KEDAH

Catatan:
1.     Sila bawa slip ini ke pusat temu duga yang ditetapkan.
2.     Kegagalan membawa slip ini menyebabkan anda boleh dihalang daripada ditemu duga.
3.     Sila DAFTAR di pusat temu duga 30 minit lebih awal mengikut tarikh dan masa temu duga seperti yang tertera dalam slip.
.................................
TANDATANGAN CALON

ok.kwn2.aku dah mula shivering,shaking,pala brain aku blum lg mengaksess dan menyimpan dgn baiksgala yg di baca,.apa nk buat ni?
29 may bila? besokkkkk la! arhhh...
keserabutan lah! 


bleh x nk ber letiaq? (mmbebel)..
aku paling pantang bila ada yg ckp,...
dan ada yg suka sgt sebut,...


"eh,,npa nk jd cekgu ja kalu klulusan cantik2 jd la lain sikit"
"kami ngji x pndai pon jd cikgu,,,,napa ang nk jd cikgu,rmai dh sedara jd ckgu"
"eh,jd la lawyer,doktor,farmachy,engineer...silap2 bleh p over sea"
" amik la bidang perubatan "




aku mpu senyum dn brckp diam2" skrg ni sapa nk blajaq?? bleh x tlg respect my interest towards this? n give some constructive advise rather than the word yg mcm nk lekehkn ja,..."


aku da ckp aku x minat kan *biology* *perubatan* ataw seangkatan dgn nya?


hmm....aku thu,..mngkin mereka hnya beri cdgn kn2...sbb mereka lbih tua dr kita...dan byk pnglaman,..tp,...skrg ni,..aku ketegaq(degil) nk jd cikgu.nk ckp cna lg/

mang adat mlayu kn,..yg hebat sepeti *doc.*engg.*straight A's
d pndg gilaaaaaaa tggi,..(ok.aku.pon.kagum.sbnqnya)
tp..x slah kn yg besa2 ni nk jd apa yg lahir dr hati.minat sndiri.

even my parent pon sgt terbuka dgn apa yg aku nk dlm hidup aku* i mean my future,.they let me mde my own decision to b wht,..they always support me n help me lot...
*thnx mama bpk!! besarnya sokongan dan bantuan dr kalian!


ingt,kalau XDA CEKGU,XDA LA DOKTOR! XDA LA PILOT! XDA LA PERDANA MENTERI!



OPssss! ter ckp kuat,..
dh la...
dlm entry ni leh x nk mtk KWN2 DOAKN sya agar BERCAKAP DGN FASIH NYA BESOK DAN LULUS TMUDUGA?? ,,,,,,,,tq everyone,......:(




NK TW DAK TIME aku tgok dipacable me,..citer atasni,..aku nges!! sbb sdih! mang plik aku!agnes cute!


xeyr: kasihani aku YA ALLAH,..permudhkn lah sgalanya,...ini satunya yg aku impi kan utk msa    dpn aku,..aku cuba mnjd terbaik! gud luck jgk ntok kwn2 lain,..
amin,......


P/S;::The best teachers teach from the heart, not from the book. 



Monday, 23 May 2011

aku tgh qindu KMPK!!!

assalamualaikommm...elow kwn2....
hampa nk tw dak td aku p KMK(kolej matrikulasi kedah),....hmtaq adek aku...
bila aku tgok envroment td.aku tringat pluppppp!my KMPK

walaupon xsama ngn kmpk( sbb aku rsa kmpk besh lg)...tp syok gk aku dpt p tgok tmpt kwn2 aku yg rmai stdy kat sna sblom ni...ngeeeee~

nk pendek cqita,..tkot hampa cemuih aku pot pet.ok. aku tnjuk kn gmbq2 yg sgt2 aku teringat.

jgn mrah nk bdk2 kmk,..aku syg kmpk laa..:))

pmndgn ptg tgok mthri terbenam >__<
memperkenalkn..tadaaaaaaaa..ni no.bilik aku blok 2,tgkt 2.no.14


lawa dak decoration!? teka sapa wat?? of cos laaa aku [maap syok sndiri,thu xlwa]
rumet aku smoa baik2...bersyukur gila! 


ok.................aku jgk ada snap..gmbq....


ni adalah blkg blok aku.....cantik dak!? sri intan( the most haunted blok wo)...sri kerian...sri teja

ni kat glanggang bola tmpar tepi blok...
hampa tw dak spnjg aku kt sana ,.satu jenis sukan pon aku x main? terok x?
aku cuma cycling ja,tu pon klab aku yg suruh!

tmpat aku lpas tnson,main buaian dgn ank lctrer

ok.aku suka p tman mainan ni sbb dia atas bukit kat umah lctrer..kat blok aku pon ada.
tp gatai p jln jaouh.hihihi :)

ni tmpat bdk laki main.kami dri ats tmn mainan dok dr jauh tgok pmndgn!lawa

sambei2 tgok pmndgn sempat jugak aih tgok bdk2 tu dok main bola,rugby,tenis,
enAA-jgn mrh nah...usya ja...xnpk pon sapa...depa kcik mcm semut nun..hihihi :p
eh!hantu tu!! eiiiiiiiiiii....
aku tu sbnqnya,...posing dpn UFO! tmpt pling femes bdk2 kmpk nk amik gmbq
lawa sgt ka nk amik dia ni(UFO)?
tgok? sini lg?

ni masa larian kakom,..pnat
aku ngn syida nggn fatin laqi mcm nk mampoih g...tmbh time npk lembu kat ladang sawit!
tobat xleh lupa! kami pkai meqah angg2,...lembu dua ekoq usya pnas.
tiba2 dia terkam mai kat kami rmai2...tempiaq laqi ahhh! lucu!
jalan raya tepi DSK,jln utama keluar kolej
lawa x awan nano tu?hahaha...jgn slh sgka..aku bkn nk outing mgrib2 p kt pkguard
tp aku ngn rumet:ain: g masjid nk bkak posa
(ceh,,,nk tjuk dia baik ar tu p msjid)
aku rindu bhn kimia yg 'wangi'
time experimen,...mang tnson...kna siapkn REPORT!byk nk mati. *__*
bazar ramadhan

p jln2 time posa beli kntang yg hancuq2 tu bulat2 ada ayam dgg tu...apa nama xtw??
bunga2 kt blok kami...sgt syantek -,-'

pmndgn aku amik dr bilik lectrer
di awangan...ahahah...heart go on
p/s: aku xsbq la plak nk ngji lg kat UNIVERSITY,...teruja...
it was a pretty sweety memories ....greatest moment with frenz
hahaha...org cuti x puas g..kalot nk ngji..PULUN LA ZIRAH HANG NI 

Saturday, 21 May 2011

....what im going to be??......

semoa makhluk kt bumi ni ada impian n angan2 sndiri kn!?
aku pon ada gk.so bley x aku nk 'muntah' kn sikit kt sini pasai impian?(msti r bleh,.blog aku)
ok.cindarella xeyr nk merapu n tgh syox sndiri ni........:P

dulu kcik2 aku pnah bercita2x,....skrg pon sdg bercita2x.....dan nanti pon akan bercita2x...untok menjadi::::::::

*cekgu sekolah
*cekgu org tua
*cekgu tadika
(awat byk sgt cekgu?)
*pensyarah
*profesor
*engineerrr
(aku yg lembek ni nk jd eng.?FAIL)
*fashion designer
*composer
(wt byk lgu bg mr.AA ja nynyi :)
*pelukis?
*buisnesswoman
(joai pa?mcm2 boleh ahhh)
 musician( keyboardist,)
*model
(muhong piang,...ok.aku xlyk.)
nammasayahazirahbintiahmadrazi


ouchhh!byk sgt kn....dun no which one will b mine,..hrp2 ada la rezoqi... :]
IMPIAN aku plak.lepas dpt ijazah(insyaAllah).........................aku.....errr -,-'

~nk keja arrrrrr(????)

~nk smbung master.....

~nkbeli rumah kt mama n bpk

~nk beli umah ala istana barbie kat aku
~nk sambung PHD(bkn pondok hji doud k)

                                         ~nk kawenn mcm fairy tale story(gdix dahhh?)


~nk bkak butik bju mhal2..

~nk bkak butik bju bundle( joai bju aku..hahah)

~nk bkak kdai mkn(megi kari n goreng jd r)

~nk bka kdai to4,...(kwn2 bg free,,hah?bnkrup ak)
 


ok.cukup!byk sgt angan2...kbas kaki aku mnulih mnaip...
itu ja yg aku nk muntah kali ni k....yg 'terlekat' xleh nk koqek(gali) buang dr lubok prasaan aku,..byk g angan2...hahaha....=,='ok.bai kawan.salam ukhuwah.


Thursday, 19 May 2011

"bersyukur nya aku,....."

syukur pd ALLAH....
alhmdullillah...tiap kali kita brsyukur....of coz kita ucap kn ini kn...nk baik lg kita sujud syukur...
tanda betapa kita btol2 mghargai anugrah yg d beri TUHAN,.....
ok sbnaqnya...bkn nk ckp pnjg ntok huraikan apa tu SYUKUR ,..ok? -,-'
actually aku terdetik nk tulis entry ni sbb 3 bnda:::::
1-sbb aku bru dpt result pspm
2-sbb  kudrat seorg ayah
3-sbb family,bfrnd,n grlfrndS aku
aku rindu mtrik...sgala usaha n stdy tu agk la brbaloi,...syukria..


pg 18 may...smgt gila aku bgun awal nk cek result smata2(kalu hri lain pas subuh trus tdo>TEROK)
hahah...xsempat brekfast pon da cangak dpn lappy...pulon tahap gaban dah..tp...hampeh...

sbb...depa kata result blum d kuarkan.....btoi2 main kan prsaan kami!!
oqg da takot shaaking satu bdn dr kol 12 mlm g...depa wt kita cmtu plak...
last2 aku fedup..dah 5 jam tgu...ku pon g baring konon nk tido!
TIBA2...4 PTG...si kcik cida mcg gtw result da bleh!! xdn nk tidow p clapak ar bka tenet!

huh! +.+'........nothng to b said.....tut.....result nya......alhmdulillah...mang takat tu ja aku mpu..
xda la gempak mlambung2 ke langit......,tgok ja result' K..AKU DAH AGK BYK NI..THNX GOD!'

but kwn2 aku,,.....smuanya hebat2! tahniahh.....ada yg 4 flat,,,! mang da agk....n to syida n zira!
aku salute ar depa!! after going through so many hard circumtaces...they neva gve up!! im proud with both of you! i know there is a way for you....way of succes....
k.dah...xnk ckp lg sai nih...hope kita smua dpt smbung ke unibersiti dgn baik!


apa tu kudrat ayah!?? k....plik plak sebut ayah....coz...aku dah besa sbut BAPAK! haha...mama ckp aku ank bpk........byk ke samaan nya....

hm...actually...ari tu..time on da way blik pndg...aku tr pndg...kot sawah bendang yg byk.....ada sorg dua pak cik tgh wat bendang  la( aku xthu depa menuai ka apa ka) tp....

jauh dlm hati aku,....."ya allah...ksian nya pk cik ni pns2 terik kt tgh tu"
aku xsmpai hti ar tgok org tua2 wat keja....aku sebak! wlupon..bkn bpk aku...
btapa pk cik td dok pulon cri rezeki halal bg ank2 mkn...
sara ank2 nk blajar.....hadoi ;( sedih nya,.....

memang aku x pnah tgok bpk aku ber lumpur,..ber panas,..ber apa2 la! tp aku sdaq....
tugas dia as a policeman is not as easy as we all think!
facing with the people n the criminal in da jail at his opis....
aku twu dia pnoh dgn tkanan....tp wat rlex ja dpn kmi.......hmm...
sbb tu bpk aku salu bwk kami g jln2 kot...
nk lpaskn tknan keja ...hepi ngn ank2 dia..mkn2....


k..aku nk tny hampa...sapa pnah turun bendang main smua ayaq ikan tanah dlm tu?
x pnah kn?
so.......bygkn la...bpk2 org lain yg trpksa lalui smua tu...depa da x ngeluh?
'aku cmuih ah qeja bendang,...nak p rompak bank ar plak'
x penah pon depa letih....,.so...aku bersyukur sgt2 la tuhan bg kesenangan kat aku..
aku tersedaq! bpk aku jd polis pon dah cukup bhagia dh,,.....xprnah g la aku ngn adik2 susah hti pikiaq xd mknan,.....huh ;(
tu pon dok mrungut g bpk xmw beli bju bru la,,,bpk xmw beli moto bru la...keta la...komp la....(bkn aku...adik2 aku...hihi)

org yg lg susah ?? cna plak depa leh hidup! pkir2 la....so...praise to GOD 4 what HE had gve us rite?


dan....fmily aku...aku bgga ada depa..mama,..law mama x berleteaq,..x kwal apa aku wat,,
dah tntu aku rosak sbb xdgaq kata...MAMA...LETERAN MAMA ITU SGT PERLU DLM HIDUP KAKAK TW X...tobat sunyi tme hdup kt mtrik x dgr mama pnya suara merdu! awww! =p



ha? nk borink dah ka? sat ar...x beh g!!
last sdah! ok??? ...part ni myb rmai nympah nk dgq..(xpa aku x kesah...xpyh bca la ok?rilex sudah)

aku br syukoq dapat si tettttttt( ha? tudia jgn la dok wt muka nyampah....skit ja ni..pqabeh2)
tetttt tu spa!? ok....en.AA......
sbb pa aku syukur? sbb dia bg lain dr org lain( pkwe niqi....eleh...dan2 kata lain)
x arrr...aku npk apa org lain x npk...mls ar puji lbey2....kutuk byk2 lahhh
hahahahahah,,,...
ok...dia respek aku as a girl....walupon ada ja pluang...en.AA  x pernah amik KESEMPATAN!!
tu la dia!
xcaya sudah!!! memang aku salute ahh....dia bkn laki nk men jahanam pompuan...tp dia yg ter amat serius nk jaga OUR RELATIONSHIP.....thats why kot,...he neva let me go since 2005(TQ ALLAH)

aku plak salu kantoi ngn prangai bdk2 bodoh yg mnjadikn aku kerdil dan xlyk untuk dia.....
cpt gila dia matang dr aku!
(ok....bkn nk jek en AA tp...nk said tq sbb xpnt lyn krenah aku...prangai gila aku)

k.la dah! LASTLY...AKU BERSYUKUR ADA KWN2 YG RMAI YG SALU HEPIKAN AKU....
trlampau rmai sgt x lrt la nk snaraii....huhuuh...
kwn2 f1t6a
ampa yg rasa ampa kwn ngn aku..... tq a lot la weh...tnpa ampa smua....aku x mgkin hidup normal!
SAJA LETAK GMBR NI OK?! ni keja ku tiap kli abis klas,,posing x abih2



Saturday, 14 May 2011

it was her besday

sapa??
teka sapa?
12 of MAY??? hahaha....besday fauwiza,......dr.ja....from jordan...
sbnaqnya,,...bkn nk amik hti ka apa ka pon.....
aku just nk tlih bsday dia sbb aku xmpu nk terbang kn adiah p sna....jouh sgt....entry ni la sbgai gnti...
g pon..xthu nk nulih apa dah laaa.....hahahaha...
jgn mrah ar fauwiza......
 
nah kek tecik kat hang.........n this is special 4 u...
i wanna say TERIMA KASIH  sbb col aku jauh2....only God know how i feel....even the outer of mine doesnt show something ....but deep in heart,,,..." ya allah...bertuah nya aku ada jgk kwn sudi nk col aku wlupon aku ni x se hebat org lain,...."
frennzzzz... i realise my mistake....i know how bad am i...but...i always try to being the best to all of you girls........... 4give my wrong,,,accept my worst....thats a true frenz means..isnt it?
and....sory sbb lmbat taip ini coz lmbt dr trikh besday mu bru nk tulih...tenet bongok :p

Monday, 9 May 2011

about someone who mde us c this world!!

SMPENA ARI IBU....mgu ni...special laaa post aku copy paste story tntg ibu...hihi,,,
ntuk smua ibu2.....
Ibu' adalah nama yang tidak dapat dipisahkan dalam kotak memori setiap insan. Pertarungan nyawa dan ketabahan menahan kesakitan mengandung, melahir dan membesarkan anak-anak bukanlah perkara asing dalam catatan diari hidup seorang ibu. Itulah tugas yang tercatat sebagai seorang ibu yang benar-benar berfungsi dalam mendidik anak-anak.

Air mata, kelembutan, kasih sayang dan teman di masa susah atau senang adalah sebuah nukilan khas yang boleh saya dedikasikan buat ibu saya. Malah hemat saya juga tersemat utuh menyatakan semua ibu di dunia ini punya rasa yang sama. Naluri keibuan ini adalah sunnatullah yang tercipta bermula daripada Hawa AS. Jadi semestinya semua ibu, bakal ibu malah semua wanita mempunyai sifat-sifat yang saya nyatakan. Semestinya benar, bukankah begitu?

[B]Dulu, Kisah sebuah memori[/B]

Masih tersemat utuh dalam ingatan saya betapa ibu saya cukup mudah mengalirkan air mata. Semasa saya atau adik saya dirotan ayah, ibulah selalunya akan membela dengan aliran air mata. Semasa kakak saya yang sulung melangkahkan kaki meninggalkan rumah mengikut suami selepas majlis akad dilangsungkan, ibu saya menghantar pemergiannya dengan linangan air mata. Masa itu saya cukup pelik kenapa ibu saya menangis sedangkan kakak saya pergi secara terhormat mengikut suami. Masa itu saya buntu tidak berjawapan.

Suri rumah sepenuh masa menjadikan anak-anak amat rapat dengan ibu. Masih terbayang di minda saya hingga kini betapa kalutnya ibu saya setiap pagi menyediakan sarapan sebelum saya dan adik-adik ke sekolah. Sememangnya saya antara anak yang cukup susah untuk makan pagi sekalipun dengan hanya minum teh dan apa yang pasti ibu saya akan membawa minuman hingga ke pintu luar dan akan pastikan saya mengambil sarapan walaupun dengan hanya seteguk air.

Masih terngiang kata-kata ibu bila saya mula berdegil tidak mahu bersarapan, "Minum lah sikit baru cergas dalam kelas" atau kadang-kadang ibu juga mengugut jika saya tetap berdegail, "Tak baik tu, minum sikit nanti tak berkat belajar". Mungkin kerana takut dengan ugutan, saya selalunya akan memaksa diri minum juga walau seteguk.

Tabiat saya yang jarang bersarapan melekat hingga kini kerana tiada siapa lagi yang boleh memaksa saya bersarapan. Tapi yang agak melucukan apabila ibu saya selalu berpesan dicorong-corong telefon setiap kali saya saya menelefon rumah atau melalui SMS dengan 3 perkara; kerapkan mandi, ambil sarapan dan banyakkan minum air. Tapi biasalah saya memang degil...

Kisah ibu saya yang murah air mata terhadap anak-anak saya panjangkan dengan kisah kakak sulung saya. Ketika abang ipar saya menyambung pengajian di UKM sejurus sahaja lahir anak sulung menjadikan hidup mereka sekeluarga agak susah. Hidup di Kuala Lumpur menjadikan kesempitan mereka kian parah. Berbekalkan gaji sebagai kerani sekolah kakak saya yang tidak sampai ke angka 1000 dan separuh gaji suami lantaran bercuti menyambung pengajian sepenuh masa sebagai guru menjadikan hidup mereka kian terhimpit.

Hidup menyewa di rumah setinggan yang rata-rata didiami warga Indonesia menjadikan hati saya pilu dan kadang-kadang mata saya juga berkaca. Pernah saya berseloroh pada kakak saya untuk membawa pulang Along (anak sulung kakak saya) ke kampung bila lahirnya anak yang kedua. Reaksi yang saya terima hanyalah linangan air mata tanpa kata. Kakak saya menangis bila ada sahaja cadangan mahu memisahkan dia daripada anak-anak. Tekadnya biarlah susah macam mana sekalipun asalkan anak-anak tetap bersama.

Niat saya semasa memberikakan cadangan untuk membawa pulang anak sulung kakak saya ke kampung dan dipelihara ibu saya lahir daripada rasa kesian yang amat sangat dengan kesempitan yang dialami. Mudah-mudahan kesusahan tersebut dapat dikurangkan.

Pernah suatu ketika semasa melahirkan anak kedua, semasa dalam pantang 40 hari kakak saya ke klinik dengan menaiki bas bersama 2 anak. Anak sulung berumur setahun setengah dipimpin dan anak ke dua yang baru berumur sebulan didukung dengan menaiki bas untuk ke klinik dalam kesesakan kota. Hati mana yang tidak sedih bila mendengar khabar susah kakak sebegitu. Tidak mampu saya bayangkan betapa susahnya hidup mereka anak-beranak.

Namun semuanya diceritakan selepas abang ipar saya tamat pengajian dan sekarang sudahpun menjadi pensyarah di Universiti Malaya dan sedang menyiapkan tesis PhD dalam bidang Psikologi Dan Pendidikan Khas Kanak-Kanak Istimewa. Sesungguhnya perlu saya iyakan, disebalik kehebatan seorang lelaki rupanya ada jasa insan tabah yang bernama isteri.

[B]Kini, Kisah Sebuah Realiti[/B]

Pandangan saya bahawa ibu saya hanya mampu menangis bila berpisah dengan anak-anak rupanya meleset. Dalam Majlis Konvokesyen apabila saya naik ke pentas untuk berucap mewakili pelajar ibu saya langsung tidak menangis. Semasa di lapangan terbang ketika menghantar saya ke Mesir, ibu saya juga tidak menangis. Masih saya ingat senyuman dan pelukkan terakhir tersebut langsung tidak menunjukkan reaksi sedih malah ibu saya nampak tenang dan gembira. Apa yang terbaliknya saya pula yang sebak dan mata saya sedikit berkaca sebagaimana ayah saya juga.

Lama saya berfikir kenapa ibu saya mula bertegas dan tidak menangis ketika menghantar saya di Airport. Seminggu selepas itu saya menelefon ibu saya dan saya [I]straight[/I] bertanya kenapa demikian jadinya. Ibu saya bercerita bahawa 3 tahun beliau bersedia dengan perpisahan ini sebaik sahaja saya menjejakkan kaki ke KIAS, Nilam puri dan bertegas untuk menyambung pengajian di Universiti Al-Azhar. Katanya lagi, kini tiada apa lagi yang mahu disedihkan kerana hasratnya untuk melihat saya menjadi seorang berilmu kian hampir.

Ibu saya tidak menaruh harapan yang terlampau tinggi terhadap saya dan adik-beradik lelaki yang lain. Katanya beliau sudah puas hati sekiranya anak-anak berilmu, mampu menjadi imam di masjid dan mampu berkongsi ilmu dengan orang kampung. Pada saya tanggungjawab itu susah dan harapan itu tinggi.
p/s: aku syg mama aku sgt2! dia lah yg bg aku smngat luar biasa! xda sapa dpt gnti tmpat dia...!
terima kasih mama! byk sgt pgorbanan smpai x ter tulis dan ter kata.......SEMOGA ALLAH SNTIASA MERAHMATI KHIDUPAN KITA SKELUARGA... -.-'

SEDIH,..:( HEBATNYA CINTA WANITA

Seorang wanita dan kekasihnya bernikah dan acara pernikahannya sungguh meriah….semua kawan dan keluarga mereka hadir menyaksikan dan menikmati hari yg berbahagia tersebut. Suatu acara yg luar biasa dan sungguh meriah. Mempelai wanita begitu cantik dan anggun dalam gaun putihnya dan pengantin lelaki dngan tuxedo hitam yang gagah. Setiap pasang mata yg memandang setuju mengatakan bahawa mereka sungguh2 sepadan.

Beberapa bulan kemudian, si suami berkata kpd isterinya:

“syg, abg baru membaca sebuah artikel dalam majalah tntang bagaimana memperkuatkan hubungan dan tali pernikahan kita”, katanya sambil menunjukkan majalah tersebut”…

masing2 kita akan mencatatkan hal2 yg kurang kita sukai dr psangan kita. Kemudian, kita akn mmbahas bgaimn kita mgubah hal2 trsebut dan membuatkan perkahwinan kita bersama lebih bahagia…”

Isterinya setuju dan mrk mula memikirkan hal2 dr psangannya yg tidak mrk sukai dan berjanji tidak akn tersinggung ketika psangannya yg mencatat hal2 yg kurang baik krn ia adlah untuk kebaikan mrk bersama. Malam itu mrk sepakat utk berpisah tidur dan mencatat apa yg terlintas dlm benak mrk masing2. Esok pg ketika sarapan, mrk sedia membincangkannya.” Abg akan mulai dulu ya”, kata suami. Ia lalu mengeluarkan senarainya. Bnyk sekali yg ditulisnya, sekitar 2 muka surat…..ketika ia mulai membacakan satu persatu hal yg tidak dia sukai mengenai diri isterinya, ia memperhatikan isterinya tertunduk dan sedikit air mata bergenang di sisi matanya…mgkin ada sedikit kesedaran pd perwatakannya sebelum ini tanpa disedari….

“ maaf sayang, apakah abg harus berhenti?” tanyanya. “Oh tidak, teruskan…” jawab isterinya. Lalu si suami melanjutkan membacakan senarai.

Giliran sayang…abang sedia mendengarnya”..dgn suara perlahan dan tersekat-sekat isterinya berkata, “Maafkan sayang…sayang tidak mencatat sesuatu pun di atas kertas sayang.syg fikir bahawa abg sudah sempurna di sisi syg. Dan syg tidak ingin mngubah akn diri abg. Abg adlah diri abg sendiri. Abg hensem dan baik hati di sisi syg. Tidak ada satupun drpd peribadi abg yg syg dapati kekurangannya. Syg cintakan suami syg yg dulu, sekarang dan selamanya selagi hayat syg. Si suami tersentak dan tersentuh hatinya oleh pernyataan dan ungkapan cinta serta isi hati isterinya…bahawa siisteri menerima dirinya seadanya.

Dia kemudian tertunduk dan mengalir air mata.

Sebelum kita mencari kekurngan org lain, carilah kekurangan diri sendiri. Adakah kita cukup SEMPURNA untuk dibandingkan dgn org lain????kalau jawapannya YA, maka kita berbohong atau kita PERASAN. Krn tiada manusia yg SEMPURNA dlm dunia ini dan sentiasa ada yg perlu diperbaiki..

Hakikatnya org2 yg menyayangi diri kita krn klebihan kita dan menerima sgala kelemahan kita, sudah pastinya org ini adlah sgt ikhlas menyayangi kita…

~PENTING~

SOLAT SELEPAS HAID - KESILAPAN WANITA!!

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN.. Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!! Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu" Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu.. Dalam BAB TIGA : " Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)

HURAIAN MASALAH :
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor? - Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama? - Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor. - Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'. -Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.

-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku) -maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah. Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA

kwn2 aku part 2!!!

ha.....smua! jgn plik la yer...aku susun snrai kwn ni dr aku knal first2 dulu tw!
pastuuu,,,kpda sesapa yg xda dlm story ni...jgn la berkcik ati....sbb,..
semoa nya xpnah aku lupa....ok!????!
now.....saya mmperkenalkan,...cewek dr ayaq putehhhh,...nama dia cik NURUL FATIHA RAHIM:
ok x? molek? hihi....dulu rpat sgt sbb duk hostel...like syiqin.,,kmi mcm sekepala..
bt then,..da x satu klas...not too intim ...")
tp xper...still kwn...semua kwn aku terbaik!
msa form 3..rmai lg kwn,...ummu bib,,alia,,fathun,..syida,..hmmm -.-'
sorang lgg....THE MOST ONE I APPRECIATE MOST IS NUR AZIRA BT MOKTI
azira da byk tlg aku dlm byk hal ter utama emosi akuuuuu....lov u so much! xthu nk ckp cna lg aku bleh bls jasa dia,..masa dia............aku  hrp dia hlalkan smua....maaf ya zira...byk mnyusah...hihi...smoga tuhan bg aku pluang ntok blas n bg dia ke happy an yg byk ntok dia!!! 


then masuk form 4.....i meett NUR FATIN WAHIDA,....at first...x rapat sgt...bila da knalll! fuhhh! kami dua ckp sgt la byk...aku,dia,..dan sorg g SITI MURSYIDA ABD KARIM ...adik kami!
paling kami brtiga xsgka is we got the same  matric! apaaaa lg....bertiga la....amik course sama...wlupon aku mlanya :sainshayat:hihihi,...mang
 brsyukur lah...kmi byk brsama tmbh2 saat genting exam! byk kngn la...si cida yg pnakot,..aku ngn fatin trgelak! ahahahah,...ampa! jgn lupa tw DAPUR KECIL TEPI KATEL AKU TU...tmpt kita tdor,mkn,stdy..
hmmmmm,.....
mereka lg? saja ja...hihi..nk nyemak kn post ni...
slain bdk klas.....aku ada HOUSEMATE!susah pyh aku brsama kwn aku ni....mkn,..msk...mndi....smua d kongsi....NOR SYAMIMI MD JUSOH! dan sorg g NOR ZAWANIS....
ni plak kwn tusyen...knal dia kat TENGKU MAHMUD CENTRE,...hihi..kmi amaik sbjek fzik kt sna
NURUL HANANIS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...